Logo MojaObčina.si

Veržej

DANES
1°C
-1°C
JUTRI
1°C
-5°C
Deli
864

Kulinarična razstava z dobrodelno noto


Na kulinarični razstavi je sodelovalo 55 gospodinj iz Veržeja, ki so spekle 124 različnih vrst peciva


Župnijska Karitas Veržej je ob sodelovanju občine in župnije Veržej v sklopu letošnjega občinskega praznika občine Veržej v nedeljo, 8. maja, v župnijskih prostorih v Veržeju, pripravila kulinarično razstavo, ki je imela dobrodelno noto. Letos je na kulinarični razstavi sodelovalo 55 gospodinj iz Veržeja, ki so sodelovale pri peki peciva in pripravi ostalih kulinaričnih dobrot. Spekle in razstavile so 124 vrst peciva.

Na razstavi pa so še sodelovali Babičev mlin, Pekarna Krapec Veržej, ekološka kmetija Topolovec Veržej, Vrtec Veržej, Čebelarsko društvo Veržej in drugi, ki so po svojih močeh sooblikovali kulinarično razstavo. Posebno mesto na razstavi so zavzele prleške dobrote, kot so kvasenice in krapci, kvašena sončnica, domači kruh, prleška tünka, odojek, ajdova in koruzna moka, prosena in ajdova kaša. Ob ogledu na kulinarične dobrote so se marsikateremu obiskovalcu razstave zacedile sline po jedeh, saj je bila razstava prava paša za oči. Nekatere izdelke pa so obiskovalci na dvorišču pred župniščem vseeno lahko tudi poskusili. 

Zbranim sta nekaj besed o razstavi spregovorila voditeljica župnijske Karitas Veržej Mateja Prelog in župan občine Veržej Slavko Petovar. Letošnja kulinarična razstava pa je imela dobrodelno noto. Zbrani prostovoljni prispevki ob ogledu razstave in nakupu peciva bodo namenjeni za nakup ortopedskih pripomočkov in plačilu položnic socialno šibkim družinam v občini Veržej. Obiskovalci so pecivo kaj kmalu pokupili in svoj dar namenili v humanitarne namene, kar je odlična popotnica kulinaričnih razstav v prihodnjih letih.

Pred blagoslovom in uradnim odprtjem razstave so v kulturnem programu nastopili malčki iz Vrtca Veržej. Blagoslov kulinarične razstave je opravil salezijanec, direktor Zavoda Marianum Veržej, Peter Pučnik. Na tak način se v Veržeju ohranjajo te kulinarične razstave že vrsto let, vse pa sloni na želji, da se prenašajo stari recepti veržejskih babic na mlajše rodove.

Avtor: Jože Žerdin
Vir: www.prlekija.com


Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!