Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
24°C
3°C
Oceni objavo

SKUPAJ V RAZNOLIKOSTI

V mesecu januarju smo se z otroki iz skupine VRTNI PALČEK Vrtca Tržič enote Palček posvetili projektu z naslovom ZAKAJ SEM DRUGAČEN, ki je izhajal iz rdeče niti letošnjega vrtčevskega leta: SKUPAJ V RAZNOLIKOSTI.
V začetku projekta so otroci ugotavljali, na kakšen način so ljudje med seboj drugačni oz. različni. Ugotovili so, da so si med seboj drugačni po spolu, po velikosti, po barvi las in oči ... na spletu smo našli še nekaj fotografij drugačnih ljudi, kot npr. ljudi, ki ne vidijo, ki ne slišijo, ki so se rodili brez rok ali nog, ki so si različni v barvi kože, ki imajo posebne potrebe, kot eden od otrok v naši skupini. Vse te fotografije smo strnili na plakat.

Tekom projekta smo brali tudi slikanice na temo drugačnosti, ki smo jih pridobili v knjižnici. Otrokom se je še posebej vtisnila v spomin zgodba o slonu Elmerju. Tudi otroci so po svoji domišljiji izdelali svojega slona Elmerja iz pisanih krpic blaga. Z njimi smo okrasili garderobo.

Na željo otrok smo se preizkusili v risanju z nogo in z zavezanimi očmi. Ko so otroci risali z nogo, so se usedli na stol, med palec in kazalec na nogi pa so si namestili flomaster, s katerim so začeli risati po neskončnem papirju, ki sva ga strokovni delavki nalepili na tla. Naloga se je otrokom zdela zelo zabavna in so pri njej dolgo vztrajali. Pri risanju z zavezanimi očmi pa smo izhajali iz slikanice Žiga špaget gre v širni svet, ki je namenjena slepim bralcem in je poleg navadne pisave napisana v brajlici. Otroci so si predhodno ogledali sliko jabolka in špageta. Nato sva jim zavezali oči. Risali so po spominu in šlo jim je odlično!

Ob koncu projekta pa smo najprej obiskali optiko na Deteljici. Izhodišče za obisk je bila slikanica Mrož dobi očala in dobro opazovanje otrok, da sem jaz od Rebeke drugačna, ker nosim očala. Otroci so si želeli videti, kako izgledajo »smešna očala«, ki jih dobi mrož. Ga. Saša pa jim je poleg »smešnih očal« pokazala še različne leče, ki so pomembne pri določitvi dioptrije, kako pravilno ravnati, odlagati in čistiti očala.

V petek pa smo se odpravili še v Varstveno delovni center Tržič. Varovanci in osebje so za nas pripravili krajšo delavnico z glino. Otroci so s pomočjo varovancev izdelovali okraske. Preživeli smo prijetno dopoldne in varovancem polepšali njihov vsakdan. Otroci so spoznali, da kljub temu, da smo si med seboj drugačni, lahko sobivamo in vsak po svojih močeh prispevamo za dobrobit družbe. Ob koncu obiska smo varovancem in osebju podarili sestavljanko, na kateri je bil narisan naš vrtni palček.

 

Zapisala: Nika Preložnik, vzgojiteljica v enoti Palček Vrtca Tržič

Oglejte si tudi