Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 26.09.2018

pretežno jasno
Popoldne bo pretežno jasno. Burja na Primorskem bo ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 15, ob morju in na Goriškem do 20 °C.
0°C | 15°C
četrtek, 27.09.2018
1°C | 21°C
petek, 28.09.2018
6°C | 22°C
sobota, 29.09.2018
9°C | 18°C
nedelja, 30.09.2018
2°C | 16°C
Opozorila
Sreda, 26.9.2018 ob 12h
Dodatnega opozorila ni.
0°C
15°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Vrtec

OZAVEŠČANJE OTROK O KULTURNI DEDIŠČINI IN ......


VRTEC, ZAVODI

| |
22.11.2017      15:29
A A

OZAVEŠČANJE OTROK O KULTURNI DEDIŠČINI IN NAVAJANJE NA ZDRAVO PREHRANO


Tradicionalni slovenski zajtrk smo imeli tudi v Vrtcu Tržič. Utrinke so za vas povzele Vesna Žitnik, Špela Štefe in Ana Peharc iz enote Deteljica Vrtca Tržič


Deli:

V petek, 17.11.2017, ob osmi uri zjutraj so se nam v enoti Deteljica pri tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružili lokalni pridelovalci hrane. V treh satrostnih oddelkih so se predstavili s svojimi izdelki in delom sadjar g. Aleš Jerala, čebelar g. Lojze Hostnik in kmetovalka ga. Tina Likozar.

Sadjar nam je zajtrk popestril s svojimi izdelki. Otrokom je prinesel stisnjen jabolčni sok in suho sadje. To  je bila dobra iztočnica za pogovor o njegovem delu in poklicu. Izvedeli smo, kdaj in kako se obirajo jabolka, kaj vse raste v njegovem sadovnjaku in koliko truda in časa je vloženega v pripravo in predelavo sadja in soka, ki smo ga poizkusili pri zajtku.
Gospa Tina Likozar nam je predstavila poklic kmetovalke. Pridružila se nam je pri zajtrku in povedala, da je na kmetiji mleko, maslo, med in domač kruh največkrat na mizi. V sproščenem pogovoru z otroki nam je odgovarjala na vprašanja: katere živali imajo na kmetiji, katera zelenjava raste na polju, kako poskrbijo za živali, kako uporabijo svoje pridelke in spečejo kruh.
V najmlajših oddelkih se je pri zajtrku pridružil čebelar. Za otroke so bili najbolj zanimivi njegova obleka, satovje in med. Otroci so se preizkusili v prepoznavanju sladkih okusov. Ugotovili so, da beli sladkor ne pusti dolgo časa sladkobe v ustih – za razliko od medu.

Veseli smo bili odziva lokalnih pridelovalcev in njihovega obiska v vrtcu. Dobro se zavedamo pomena ohranjanja kulturne dediščine in zdrave prehrane. Tradicionalni slovenski zajtrk pri nas ni le enkrat na leto. Mleko, maslo, med, jabolka in domač črn kruh imamo večkrat na jedilniku.

V enoti Križe je skupaj z v. d. ravnateljice Tatjano Blaži k zajtrku sedel podžupan Občine Tržič g. Dušan Bodlaj. Veseli smo bili njegovega obiska in dobre volje!




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Tržič!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!



Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo