Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
7°C
NED.
25°C
7°C
Oceni objavo

Otroci Vrtca Tržič v tovarni BPT

Tudi letos smo se v Vrtcu Tržič odločili za sodelovanje pri projektu DEKD (dnevi evropske kulturne dediščine). Že lansko leto nas je v Tržiču najbolj navdušil objekt bivše tovarne BPT. Zato smo letos z otroki oddelka Poljski palček raziskovali, kaj točno so v njej sploh delali.

Najprej smo si pozorno ogledali okolico BPT-ja. Opazili smo napis, ki omenja tkalko Tončko Mokorelovo. V notranjosti objekta, na steni, pa smo opazili sliko predice. Ugotovili smo, da so v bivši tovarni izdelovali tekstil. V vrtcu smo poiskali blago, ga razparali in ugotovili, da je sestavljen iz niti. Obiskali smo Tržiški Muzej, kjer sta nam dr. Bojan Knific in ga. Andreja Rauch pokazala, kako in na kakšen način so včasih izdelovali blago ter nam približala staro obrt tkalstva v Tržiču. Tudi sami smo se preizkusili v tkanju. S skupnimi močmi in vztrajnostjo nam je počasi uspelo.

Ustavili smo se v tekstilni trgovini MANA v Tržiču in opazili, da obstaja veliko tekstilnih izdelkov (majice, hlače, nogavice, spodnjice, rjuhe, prevleke za odejo in vzglavnik ...). V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja Tržič smo si izposodili knjigi o zgodovini BPT-ja ter tkalstvu. Skupaj s skupino Sončni palček smo se dogovorili za srečanje v dvorani BPT. Prijazno nas je sprejela gospa Damjana. Ob slikah nas je na kratko popeljala skozi zgodovino tovarne. Pogovorili smo se o celem postopku izdelave blaga, od pridobivanja bombaža iz Afrike, do končnega izdelka. Ogledali smo si nekaj pripomočkov, ki so jih uporabljali: sod za bombaž, različne nitke, šivalni stroj in tudi njihove izdelke: blago, prte, posteljnino. Obiskala nas je tudi bivša zaposlena v tovarni BPT, gospa Milica, ki nam je pokazala veščine pletenja in kvačkanja ter nam nakvačkala zapestnice iz volne.

Otroci so pri projektu aktivno sodelovali, uživali so v igri z blagom v tekstilnem kotičku, izdelali smo plakat s tekstilnimi izdelki, vsak otrok je izdelal tudi svojo tkalsko umetnino. Ograjo vrtca smo popestrili s pretikanjem in prepletanjem blaga skozi ograjo. Otroci so spoznali zgodovino naše okolice Tržiča – tkalsko obrt, kaj so izdelovali v tovarni BPT, lastnosti blaga (tekstil sestavljajo nitke ...), pridobili informacije s strani zunanjih strokovnjakov in se naučili novih izrazov.

Hvala vsem za sodelovanje in prijazno pomoč.

Zapisali: Mojca Kepic in Dragana Jevtić, enota Palček Vrtca Tržič

Oglejte si tudi