Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
7°C
-1°C
JUTRI
2°C
0°C
Deli

V Tržiču dobro pripravljeni na novo šolsko leto

Medtem ko otroci odštevajo zadnje dneve do začetka novega šolskega leta in se počasi poslavljajo od počitnic, so bila vrata učnih hramov in vrtcev v Občini Tržič tudi v minulih dveh mesecih odprta za delovne ekipe, ki so s prenovo učilnic in sanacijo nekaterih prostorov poskrbele za še boljše delovne in učne pogoje.

»Šolska in predšolska vzgoja sta v programu Občine Tržič na zelo pomembnem mestu. Poleg zadostnega števila bistrih otrok, ki jih imamo ter dobrih učiteljev, potrebujemo tudi odlične pogoje za učenje in delo. V letošnjem poletju smo se potrudili, da bi jih zagotovili v največji možni meri. Praktično smo obnovitvena dela opravljali v čisto vseh javnih zavodih,« pred novim šolskim letom pripoveduje župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Povsem prenovljena je bila šolska učilnica v naravi pri OŠ Križe, v sklopu katere sta bili nameščeni dve novi igrali in sicer kombinirano igralo, ki lahko sprejme hkrati 14 otrok v starosti od 3. do 14. leta in gugalnici. Vrednost prenove znaša 27.789,86 evrov. Učilnica bo skupaj  z  igriščem zaživela z novim šolskim letom, ko bodo dovolj utrjene vse novo zatravljene površine.

Prijetnejše in cenejše bo rekreiranje v telovadnici OŠ v Križah, ki je dobila novo preobleko.  Pred nekaj leti je bila sanirana strešna konstrukcija, v juliju pa se je pričelo z deli na energetski sanaciji fasade telovadnice. Uredili sta se hidroizolacija in toplotna izolacija obodnih fasadnih sten ter zamenjalo stavbno pohištvo. Na novo se bo preplastilo tudi atrij šole. Investicija je vredna 88.662,62 EUR.

Med šolskimi počitnicami je bila izvedena tudi sanacija sanitarij in umivalnice v starem delu enote vrtca v Križah, ki je stala dobrih 22 tisočakov.  Za zagotovitev še boljše varnosti otrok, je bilo poskrbljeno z namestitvijo nove ograje ob enoti vrtca Palček.

V Podružnični osnovni šoli Podljubelj so zamenjana dotrajana okna, pred OŠ Tržič je tik pred koncem minulega šolskega leta zaživelo prenovljeno veliko športno igrišče, ki je ognjeni test med počitnicami dobro prestalo, v OŠ Bistrica pa so bile obnovljene sanitarije.

Poletne mesece pa so za zagotovitev čim boljše prometne varnosti otrok pred vstopom v novo šolsko leto,  dodobra izkoristili tudi Svet za preventivo in varnost Občine Tržič (SPV), Policijska postaja Tržič, Medobčinski inšpektorat Kranj, ZŠAM Tržič, prevozniki, vodstva šol in vrtcev. Kot pravijo, so naloge v okviru akcije »Začetek šole« vsako leto enako pomembne, saj vstopajo v šolski prostor ter na šolske poti vsako leto novi začetniki, ki potrebujejo posebno pozornost. Za vse druge učence in voznike pa je potrebna dodatna osvežitev.

Tako je bila v tem mesecu pregledana cestno prometna signalizacija v okolici šol in vrtcev, pripravljeni in pregledani so načrti šolskih poti, do četrtka, 1. septembra bo obnovljena talna signalizacija na prehodih za pešce in avtobusnih postajališčih. SPV bo poskrbel za zagotovitev rumenih odsevnih rutic, odsevnih trakov ter brošur »Prvi koraki v svetu prometa« za prvošolčke.

Na šolah pridobivajo informacije o vsakodnevnih prevozih otrok v in iz šole in usklajujejo vozni red s prevozniki otrok. Za njihovo varnost bodo nabavljeni in postavljeni triopan znaki, ki bodo označevali šolsko pot ter opozarjali voznike na otroke in kolesarje na cesti.

Prva dva tedna v septembru bosta Policijska postaja Tržič in Medobčinski inšpektorat Kranj izvajala poostren nadzor prometa v okolici šol in vrtcev. Poleg nadzora hitrosti bodo pozornost posvetili tudi nadzoru nad varno hojo otrok in prečkanju ceste, opremljenosti prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi, parkiranju vozil, uporabi varnih koles in koles s pomožnimi motorji ter kontroli obvezne uporabe zaščitnih čelad. Prav tako bo poostren nadzor tehnične brezhibnosti vozil za šolske prevoze in uporabe varnostnih pasov.

Prvi šolski dan se bodo v pomoč pri varovanju otrok in voznikov policistom in predstavnikom ZŠAM Tržič, priključili dežurni učitelji, hišniki in učenci prometniki. Prvošolčke pa v prvih dneh septembra čaka še posebna učna ura na terenu, ko bodo ob dnevu odprtih vrat obiskali Policijsko postajo Tržič, kjer se bodo podrobneje seznanili z varnim in odgovornim obnašanjem v prometu.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij