Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Projekt NATURA 2020 ZA DOBER NAMEN

NATURA2020 išče finančno podporo za ohranjanje naravne, zgodovinske in kulturne dediščine.

Povezava do donacije: https://gogetfunding.com/projekt-natura-2020-za-dober-namen/


-----------------------------


Pobudniki kampanje NATURA 2020 ZA DOBER NAMEN razumemo, da si 99,99 % ljudi želi obiskati prvinsko ohranjeni pragozd, vendar nimajo ustrezne priložnosti niti časa, niti jih ni mogoče gostiti, saj bi z vodenimi komercialnimi izleti uničili neokrnjeno naravno vrednoto pragozd Šumik.


Strategija raziskovalne misije Natura 2020 je, da skozi zelene znamenitosti razkošne pradavnine 57 ha velikega naravnega rezervata Šumik poiščemo in dokumentiramo evropsko kulturno dediščino v pohorski šegi. Dokler nam divja narava pragozda to dovoljuje, smo vsakodnevno na terenu, kar prinese velike stroške potovanja, raziskovanja, obdelave in promocije po meri, da stopamo naprej po želeni poti. Tempo konkurence je močan, vsak pragozd na svetu promovirajo močne ekipe. To je težka pot preživetja, saj smo ves čas prepuščeni sami sebi.

Trenutno moramo izvesti terenske aktivnosti, saj so zimske znamenitosti neprecenljive dokumentarne vrednosti. Izbrana terenska alternativa dokumentarnega in bajeslovnega filmskega turizma je tehnologija obogatene resničnosti.


Naša akcija je usmerjena k zbiranju pomoči za:

  1. nakup terenske in laboratorijske opreme ter prevoznega sredstva z namenom dviga kakovosti in varnosti raziskovalnega turističnega doživetja;
  2. filmsko dokumentiranje rezervata Šumik v 360-stopinjskem spletnem videu, ki omogoča virtualni sprehod;
  3. predstavitev dostopnih točk rezervata v tehnologiji obogatene resničnosti za boljšo uporabniško in pohodniško izkušnjo. Na ta način želimo naravno in kulturno dediščino bolje približati njenim obiskovalcem;
  4. nadgradnjo obstoječe spletne strani v bolj privlačno in času primerno.


Društvo deluje s pomočjo prostovoljnih prispevkov, saj nismo prejemniki občinskih, državnih ali evropskih sredstev. Po duhu in srcu smo dobrodušni lokalni vodje poti. Turističnih izletov ne izvajamo, nismo turistična agencija, prav tako nimamo zaposlenih turističnih vodnikov. Skrbimo tudi za turistični podmladek, saj se zavedamo, da turizmu pomaga le lastna glava. Otrokom iz socialno ranljivih okolij omogočamo brezplačna doživetja. Gostimo tudi novinarje in zelene raziskovalce. Nobenemu članu ekipe še nismo izplačali niti evra kilometrine ali dnevnice.


Od ustanovitve društva oktobra 2013 je za nami dolgih sedem let trdega prostovoljnega dela. Nova turistična realnost nas sili, da zberemo ciljnih 10.000 EVR za potrebe nujne digitalizacije pohorske šege s tehnologijo obogatene resničnosti. Ta omogoča dokumentiranje ostankov mlinov, žag, kovačij, glažut, steklarn, železarstva, splavarstva, lesarstva in gozdarstva. Naš namen ni okoriščanje. Cilj je približati pohorsko zgodbo uporabniku v udobju njegove dnevne sobe. Cilj je, da stvarno ter nesnovno industrijsko in kulturno dediščino opolnomočimo z visoko tehnologijo, preden ponikne. Zbiranje sredstev je namenjeno dostojnemu terenskemu delu zelenih raziskovalcev, ki prosti čas podarjajo v dobro uporabnikov zelene znamenitosti.


Brez narave in ljubezni nam živeti ni!


Mi torej prispevamo plemenito idejo v skupno dobro, Vi pa prispevate donacijo za njeno uresničitev. Skupaj bomo zmogli! Vsak začetek je težak, vsak evro nam pomeni ogromno, zato se vam že vnaprej zahvaljujemo za vaše dragoceno sodelovanje.

Hvala in globok poklon.

Oglejte si tudi