Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Slovenski teden boja proti raku

Od 1. do 7. marca 2021 poteka slovenski teden boja proti raku.

Letošnji teden boja proti raku poteka pod geslom »Obvladovanje raka s cepljenjem«. Na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj opozarjajo na rake povezane z okužbami, ki so pomemben, preprečljiv in med ljudmi premalo poznan povzročitelj raka, saj je v razvitem svetu z njimi povezanih okrog 7 % rakov. Ti raki se v primerjavi z drugimi raki pogosteje pojavljajo pri mlajših in so posledica dolgotrajnih okužb. Glavni povzročitelji so človeški papilomavirusi (HPV), virusi hepatitisa B (HBV) in C (HCV) ter bakterija Helicobacter pylori (HP). Okužbam s HCV ali HBV lahko pripišemo okoli 75 % jetrnega raka, okužbam s HP okoli 90 % želodčnega raka in okužbam s HPV skoraj 100 % raka materničnega vratu in okoli 25−90 % drugih rakov spolovil in zadnjika pri obeh spolih in okoli 20 % rakov s področja ust in žrela. Vsaj nekatere od njih lahko cepljenjem proti HPV in proti hepatitisu B uspešno preprečujemo, potrebna pa je visoka precepljenost.


Objavljamo info grafiko o obvladovanju raka materničnega vratu na Gorenjskem, kjer posebej izpostavljamo pomen cepljenja za eliminacijo tega raka. 


Preberete si lahko tudi članek o poteku presejalnih programov v letu 2020 na Gorenjskem in predstavitev dogajanja na področju raka v naši regiji v letu 2017


Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi