Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Na Zelenici odstranili nevarne, dotrajane in okoljsko zelo moteče nekdanje žičniške naprave

Po odstranitvi vlečnic Ciciban in Triangel v zgornjem delu nekdanjega smučišča Zelenica v lanskem letu, je Občina Tržič v letošnjem poletju, skladno z akcijskim načrtom razvoja območja Zelenica, pristopila k odstranitvi žičniških naprav sedežnice Zelenica I.
Enosedežnica Zelenica I, ki je bila zgrajena leta 1965, je svojo funkcijo opravljala dobrih 47 let. Zaradi dotrajanosti naprav, posledično ogrožene varnosti na smučišču in okoljskih prepovedi osvetljevanja ter zaščite vodnega vira, so žičniške naprave zadnjič obratovale konec oktobra 2012.

Po pridobitvi vseh potrebnih soglasij in ob upoštevanju pogojev, ki jih je za poseg izdal ARSO, je zdaj odstranjenih 15 stebrov, spodnja pogonska in zgornja natezna postaja sedežnice Zelenica I ter prva dva stebra sedežnice Zelenica II. Odstranjeni so bili tudi temelji in opravljena zatravitev z ustrezno travno mešanico. Z izjemo nekaj nevihtnih dni v juniju, ko je bilo delo zaradi nevarnosti udara strele prekinjeno, so dela potekala nemoteno.

»Kot župan in pohodnik sem zadovoljen, da je na Zelenici uspela odstranitev starih,  dotrajanih, nevarnih nekdanjih žičniških naprav. Z odstranitvijo smo pripomogli k večji varnosti pohodnikov, kolesarjev in turnih smučarjev. Pri sami odstranitvi naprav se je namreč pokazalo, da so bili stebri in njihovi temelji še v bistveno slabšem stanju, kot je izgledalo na prvi bežen pogled mimoidočemu sprehajalcu. Izvedba je bila tehnično zahtevna, vendar so jo naši izvajalci zmogli in podobo Zelenice povrnili v stanje, kot se za ta naravni karavanški biser spodobi,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.  

Z odstranitvijo dotrajanih in nevarnih žičniških naprav je odprta pot nadaljnjemu širjenju in razvoju območja Zelenice kot Gorniško učnega centra s sonaravnimi vsebinami. »Potrebno bo povečati varnost pred plazovi ter urediti dostopno, oskrbovalno-reševalno cesto do Planinskega doma na Zelenici. Ta, zaradi izjemnega obiska, potrebuje stalno skrb za programski razvoj in napredek,« dodaja tržiški župan mag. Borut Sajovic, ki je vesel povečanega zanimanja gorskih kolesarjev, turnih smučarjev in pohodnikov za obisk tržiških naravnih biserov.

 

Za opravljena dela je Občina Tržič iz proračuna namenila 29.226,02 evra. 

Oglejte si tudi