Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

LETNI PROGRAM IZOBRAŽEVANJA ODRASLIH V OBČINI TRŽIČ V JAVNI RAZPRAVI

Na spletni strani Občine Tržič bo do 1. junija letos v javni razpravi letni program izobraževanja odraslih v občini Tržič, ki pomeni načrt uresničevanja ciljev Resolucije o nacionalnem programu izobraževanja odraslih v Republiki Sloveniji za obdobje 2013-2020 na letni ravni. Vključuje izobraževanje, izpopolnjevanje, usposabljanje in učenje oseb, ki so izpolnile osnovnošolsko obveznost, pri čemer se pri pridobivanju javno veljavne izobrazbe omejuje na izobraževanje odraslih po programih poklicnega, srednjega strokovnega, gimnazijskega in višjega strokovnega izobraževanja.

Glavni cilji letnega programa izobraževanja odraslih so dvigniti izobrazbeno raven prebivalstva in raven temeljnih zmožnosti, povečati zaposljivost aktivnega prebivalstva, izboljšati možnosti za učenje in vključevanje v izobraževanje ter izboljšati splošno izobraženost. Cilje skupine so brezposelni (prednostna skupina so starejši od 50 let, ki nimajo poklicne ali strokovne izobrazbe ali imajo manj ključnih ali poklicnih zmožnosti), zaposleni (prednostna skupina so starejši od 45 let z dokončano manj kakor štiriletno srednjo šolo ali slabšimi ključnimi ali poklicnimi zmožnostmi in zaposleni, ki zaradi posebnih psihofizičnih zahtev svojega poklica zaradi starosti ne morejo več opravljati), manj izobraženi in druge ranljive skupine, kakor so osipniki in mladi, ki zgodaj opustijo šolanje, socialno ogroženi, priseljenci, Romi, starejši odrasli, migranti, invalidi in obsojenci, ter druge skupine odraslih, ki imajo omejene možnosti dostopa do socialnih, kulturnih in ekonomskih dobrin. 

V občini Tržič je ponudba izobraževanja za odrasle pestra za večino ciljnih skupin, vprašanje pa je,  ali jim je izobraževanje kljub sofinanciranju iz različnih virov dovolj dostopno. Prav tako si želimo boljše koordinacije med posameznimi izvajalci programov, da se prepreči podvajanje vsebin ter poudarek na izvedbi programov, ki odgovarjajo na največje razvojne probleme občine. 

Dokument je objavljen na spletni strani Občine Tržič http://www.trzic.si/aktualno/javna-razprava-letni-program-izobrazevanja-odraslih-v-obcini-trzic.html, vsi zainteresirani občani pa lahko do 1. junija letos posredujejo svoje pisne predloge k osnutku dokumenta na naslov: Občina Tržič, Trg svobode 18, 4290 Tržič ali na elektronski naslov: obcina.trzic@trzic.si

 

Oglejte si tudi