Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Defibrilator tudi v zavetišču v Gozdu

Med prireditvijo 2. Kriška gora trail so bili med nami tudi člani Rotary kluba Tržič Naklo. So del velike 1,2 milijonske družine rotarijcev po vsem svetu. Gibanje je bilo ustanovljeno leta 1905 v Chicagu, v Ameriki. Prijatelje različnih narodnosti, ras, poklicev, verskih in političnih prepričanj združuje želja, da bi bil svet boljši, ljudje srečnejši. Prizadevajo si za uresničevanje humanitarnih projektov in spodbujanje etičnih standardov ter s svojimi akcijami prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja v lokalnih skupnostih in po svetu.

Rotary klub Tržič Naklo je bil ustanovljen leta 2015 z željo, da se vrednote rotarijstva prenesejo na lokalno okolje občin Tržič in Naklo. Njihov namen je poiskati pomoči potrebne družine, otroke s posebnimi potrebami ali tiste iz socialno manj ugodnega okolja ter jim pomagati po svojih močeh. Ne pozabijo na starostnike in druge osebe, ki so pogosto na obrobju družbe. Štipendirajo nadarjeno mladino, lotevajo se ekoloških projektov.

Verjetno že poznate njihov projekt Dan za življenje. Pod tem imenom se skriva promocija in učenje laičnega oživljanja ter namestitve avtomatskih defibrilatorjev na javno dostopna mesta. V letu 2015 na območju občine Tržič ni bilo nameščenega niti enega AED-ja za javno uporabo. S kontinuirano akcijo jih je zdaj v občini Tržič nameščenih 18. Za večino je poskrbel Rotary v sodelovanju s krajani. Veseli jih, da so spodbudili tudi nekatere druge akterje, da so nekaj teh naprav postavili sami. Zavedajo se, da je njihov prispevek skromen in da bo potrebno še veliko dela, da bodo občani prepoznali osebo, ki potrebuje oživljanje in bodo oboroženi z znanjem brez strahu uporabili to napravo v pravem trenutku.

S tem namenom je bila v času 2. Kriška gora traila med nami ekipa, zdravnica Tatjana Peharc, reševalec Klemen in študent medicine Jan, ki je prikazala oživljanje na lutki in uporabo avtomatskega defibrilatorja. Po predstavitvi so bili udeleženci vabljeni, da se pridružijo in preizkusijo svoje znanje, ga obnovijo, morda pa so se še česa novega naučili.

Ob zaključku je predsednik Rotary kluba Tržič Naklo Slavko Vidic predsedniku Planinskega društva Križe Stanetu Ficku slavnostno predal defibrilator, ki bo nameščen na Zavetišču v Gozdu.

Za donacijo se zahvaljujemo Rotary klubu Tržič Naklo in Občini Tržič.

 

 

 

Oglejte si tudi