Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

TRADICIJA ŠUŠTARIJE OSTAJA V TRŽIČU – 49. ŠUŠTARSKA NEDELJA Angelska nedelja v znamenju rokodelcev, tržiških bržol in druženja

Prvo nedeljo v septembru so ulice Tržiča že tradicionalno odete v sejemske barve. Šuštarska nedelja, ki jo pripravlja Turistično društvo Tržič, vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev od blizu in daleč. Sejem, ki je bil vsa leta tesno povezan s čevljarstvom in domačo čevljarsko industrijo, po propadu Peka dobiva nekoliko spremenjeno podobo.
»Vrača se h koreninam, ko je bila Angelska nedelja v Tržiču predvsem sejem, povezan s čevljarstvom, vendar tudi z drugimi izdelki. Sejem ni samo prodaja izdelkov, je dan veselja, sproščenosti, zabave, čudes in dogodivščin. Vse to bo na letošnji Šuštarski nedelji, ki dobiva nekatere nove vsebine in se še bolj prilagaja sodobnim razmeram in sodobnemu človeku,« napoveduje Peter Miklič, predsednik Turističnega društva Tržič.

Kot še poudarja Miklič, Šuštarsko nedeljo potrebujejo tržiški in slovenski šuštarji, ki kljub svoji majhnosti izdelujejo kvalitetne čevlje, ki gredo dobro v prodajo in dajejo kruh marsikateri družini. Potrebujejo pa jo tudi Tržič in Tržičani, ki se ta dan odprejo svetu in povabijo ljudi v svoj kraj. Na glavnem odru na Predilniški cesti se bo dogajanje v nedeljo, 4. septembra 2016 začelo ob 10. uri, za zanimiv spremljevalni sejemski program bo poskrbljeno tudi na številnih drugih prizoriščih.

Praznovanju v mestu se bodo pridružili tudi tržiški obrtniki. Ob 40. obletnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Tržič bodo v Paviljonu NOB od 3. do 5. septembra 2016 na ogled kvalitetni izdelki izpod rok pridnih tržiških obrtnikov. »Tržiški obrtniki so se že leta 1976 organizirali v obrtnem združenju, zato letos Območna obrtno-podjetniška zbornica Tržič  obeležuje 40. obletnico obstoja. Tudi letos organiziramo  tradicionalno razstavo tržiških obrtnikov,  na kateri sodeluje 13 članov OOZ Tržič. Izdelki z razstave tržiških obrtnikov - članov OOZ pa bodo v nedeljo na Šuštarskem sejmu tudi naprodaj. Razstava, ki jo letos organiziramo že 20. leto zapored, je prikaz dela in pridnost rodu, ki je ostal zvest kraju in predan delu, zato vabljeni k ogledu,« vabi na brezplačen ogled razstave Toni Čebron, predsednik OOZ Tržič, ki se ob tej priložnosti zahvaljuje članom Območne obrtno-podjetniške zbornice Tržič ter Občini Tržič in Turističnemu društvu Tržič za sodelovanje.

  

Ugodni nakupi, šuštarska veselica, 8. festival tržiških bržol, predstavitev rokodelcev in starih obrti, plezanje na mlaj in druge sejemske aktivnosti in dogodivščine so za Tržič, mesto dobrih misli in želja tudi odlična priložnost za promocijo.

»Tržič je in ostaja delovno in aktivno mesto, po delu pa prijata sprostitev in zabava, ki gresta z roko v roki tudi s turizmom v kraju. Teden pred Angelsko nedeljo in  sam dogodek Šuštarska nedelja, je vedno nekaj posebnega. Letos soupada s še nekaterimi drugimi izjemnimi dogodki,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.  »Zaključujejo se uspešne Tržiške poletne prireditve, v Žiganji vasi bo tek in prvič tudi kolesarjenje Po poti treh zvonov, ljubiteljem kulture je v Galeriji Atrij na ogled izjemna razstava petih članic medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Kranj, svoj pečat pa bodo dodali tudi tržiški obrtniki, ki praznujejo 40. letnico Območne obrtno-podjetniške zbornice. Prav mala obrt in podjetništvo sta zagotovo najvitalnejši del tržiškega gospodarstva in segment, ki se je vedno znal hitro prilagoditi na različne razmere. Šuštarska nedelja pa ostaja naša tradicija,« pravi tržiški župan mag. Borut Sajovic, ki na trenutno čevljarsko situacijo v Tržiču dodaja: »Tržič je bil čevljarsko mesto že stoletja pred Pekom in tudi  po težavah v Peku kopica obrtnikov še vedno uspešno dela v zadovoljstvo številnih kupcev doma in po svetu.«   

Za dober uvod v Šuštarsko nedeljo bo Občina Tržič poskrbela že v soboto zvečer, 3. septembra 2016, po 21. uri, ko se v Amfiteatru Gorenjske plaže zaključujejo Tržiške poletne prireditve s koncertom skupin Help! A Beatles Tribute in Kingston.

 

 

Za dodatne informacije vam je na voljo g. Drago Zadnikar, direktor občinske uprave, na telefonski številki 04/59 71 510 ali preko elektronske pošte na drago.zadnikar@trzic.si

Oglejte si tudi