Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Smučarska zbirka v Tržiškem muzeju bogatejša za dragocene predmete smučarske šampionke Mateje Svet

Mateja Svet, ena najboljših slovenskih športnic vseh časov, je Tržiškemu Muzeju, s tem pa slovenski javnosti, podarila neprecenljivo darilo – dragocene predmete iz obdobja njene smučarske kariere.

Na novi razstavni steni Slovenskega smučarskega muzeja v Tržiču se bodo tako podarjenim pokalom in predmetom Bojana Križaja in Žana Koširja, ta petek, 11. novembra na stalni razstavi pridružili še najdragocenejši predmeti Mateje Svet. Ostali predmeti pa bodo na ogled v prihodnjem letu v oglednem depoju na podstrešju Tržiškega muzeja.

Mateja Svet je s svojim izjemnim talentom, odločnostjo in vztrajnostjo izrisala eno najuspešnejših slovenskih športnih zgodb vseh časov.

Prva med slovenskimi in jugoslovanskimi alpskimi smučarkami je stopila na stopničke na največjih tekmovanjih. Bila je svetovna prvakinja, olimpijska podprvakinja, osvojila je mali kristalni globus, sedem zmag v svetovnem pokalu in 22 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala.

V letih 1984 do 1990 je bila sedemkrat razglašena za najboljšo športnico Slovenije, trikrat pa je bila v anketi Sportskih novosti izbrana za najboljšo športnico Jugoslavije. Leta 1987 je za vrhunske dosežke v alpskem smučanju prejela Bloudkovo nagrado.

Mateji Svet priznanja in pokali veliko pomenijo, a v njej je dozorela odločitev, da jih je pripravljena dati od sebe. »K temu me ni nihče nagovoril. Že kar nekaj časa sem razmišljala da bi dala predmete nekomu, ki bi ga to zanimalo, nisem si pa mislila, da bi to sploh koga zanimalo. Prvi je to potem storil Bojan Križaj, mislila pa sem, da Tržiški muzej sprejema eksponate samo tržiških smučarjev. Ko sem spoznala direktorico muzeja Jano Babšek, pa so stvari hitro stekle. Zelo sem vesela, da je Tržiški muzej to zanimalo, saj gre za odličen muzej, vrhunsko voden. V čast mi je, da bodo moji predmeti pristali v tem muzeju,« pravi Mateja Svet. Priznava, da smuča bolj malo. »Na alpskih smučeh sem zelo redko. Smučanje pa pogrešam. Čakam na penzijo, upam, da bom do takrat zdrava in da bom lahko več smučala. Smučanje mi je še vedno eden lepših športov in ni lepšega užitka, kot se smučati po belini in snežni idili,« je za uvod v petkovo odprtje stalne razstave in slovesnostjo z okroglo mizo povedala Mateja Svet.  

Odprtje stalne razstave »Mateja je zlata!« bomo pospremili s slovesnostjo in okroglo mizo na kateri bodo sodelovali Mateja Svet, Veronika Šarec, Bojan Križaj, Tomaž Čižman, Tone Vogrinec in Slavo Mulej. Pogovor bo povezoval športni novinar Aleš Smrekar. Nastopil bo vsestranski umetnik Žigan Krajnčan.

Slovesnost bo v petek,  11. 11. 2022, ob 16. uri v Kulturnem centru Tržič, Cankarjeva cesta 5, 4290 Tržič, zatem se bomo sprehodili do muzeja na ogled nove razstave.

Za splošno javnost bo razstava na ogled od 12. novembra dalje.


Oglejte si tudi