Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
1°C
Oceni objavo

Gregorjevo - Vuč u vodo

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu.
Gregorjevo je pozdrav luči in svetlobi, takrat postane dan daljši in tudi tržiško kotlino s polno močjo oblije svetloba. Včasih so čevljarji od veselja, ker jim pri delu ni bilo več potrebno uporabljati luči; prižigali kres ter po zraku vihteli bakle iz starih, v smolo namočenih metel ter  po reki spuščali prižgane peharje napolnjene z žaganjem in hišice iz lepenke na trši podlagi, v katerih so bile prižgane lučke.

Tudi letos so na predvečer Gregorjevega  po Tržiški Bistrici zaplavali gregorčki, s tem odnesli zimo in v mesto privabili pomlad ter daljši dan.

 

Za organizacijo prireditve sta poskrbela Turistično društvo Tržič in Občina Tržič, Osnovna šola Tržič in Pihalni orkester za kulturni program, Tržiški muzej je v Kurnikovi hiši pripravil ustvarjalno delavnico in razstavo Moč ognja in luči, Društvo ZA razvoj Tržiča je s pobudo SREČNI LONEC - hrana nas povezuje pripravilo brezplačno pogostitev z domačim pecivom, člani KUD Načeta paleta pa so Trg svobode okrasili z barvitimi hišicami.  

 

Še posebej se zahvaljujemo članom PGD Tržič in Ribiške družine Tržič, ki nam pomagajo pri zagotavljanju varnosti in spravilu gregorčkov iz vode, s čimer smo poskrbeli tudi za ekološko noto prireditve.

 

V Osnovni šoli Tržič so s pomočjo inovatorja in lastnika podjetja Pelar Branka Bandlja izdelali več kot 750, s čimer so se želeli zapisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Ker  je običaj preveč lokalen pa zanj v knjigi ni ustrezne kategorizacije, zato se jim želja ni uresničila. 

Na tem mestu je prav povedati še, da je šega gregorjevega v zaključnem postopku vpisa v nacionalni register žive kulturne dediščine, ki ga pod okriljem Ministrstva za kulturo vodi Slovenski etnografski muzej v Ljubljani. Gregorjevo bo tako predstavljalo prvi vpis tržiške nesnovne kulturne dediščine v ta državni register, hkrati pa bo Tržič prvi in glavni nosilec šege, ki se v zadnjih letih širi domala po celi Sloveniji.

 

Resnično smo lahko veseli in ponosni, da naši mladi s pomočjo mentorjev v šolah, vrtcih, društvih in v sodelovanju s Tržiškim muzejem spoznavajo našo snovno in nesnovno kulturno dediščino ter se zavedajo pomena ohranjanja le-te. 

Oglejte si tudi