Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

D-oživite srednji vek v Žiganji vasi!

Na srednjeveški tržnici boste našli različne srednjeveške dobrote in izdelke. Kulisa dogodka je popolnoa, v objemu več kot pol tisočletja stare votle lipe in nekdaj romarske cerkve sv. Urha, ki je bila omenjena že daljnega leta gospodovega 1327. Na prireditvi bo v dveh terminih organiziran voden ogled bogate notranjosti romansko-gotske cerkve.

Prireditev D-oživi srednji vek je bila ustvarjena z mislijo in željo po oživitvi bogate srednjeveške zgodovine Žiganje vasi, ki je eno izmed najstarejših naselij v občini Tržič in širše. Poleg tega Občina želi z dogodkom povezati lokalno skupnost s kulturnimi društvi in zavodi, saj stremi k postavitvi dobrih temeljev za dolgoročnost tega dogodka.

Simbolični logotip

Srednjeveška tematika ne bi bila popolna brez simbolike, zato je bil posebej za D-oživi srednji vek ustvarjen logotip prireditve, katerega s svojimi vejami objema edinstvena votla vaška lipa. Njene korenine predstavljajo trdoživost in krepkost »žigovcev«. Pozornemu očesu ne uide, da votli del spominja na škorenj, saj so se poleti pod lipo v 19. in v začetku 20. stoletja tam zadrževali »žigovski« čevljarji. Pod krošnjo sta zavetje poiskali tudi knjiga in riba, ki sta simbola sv. Urha. Na vrhu logotip krasi napis »Sidigoystorf«, prva oblika zapisa Žiganje vasi. Na dnu simboliko zaključuje rimska letnica MCCCXXVII. (1327), ki zaznamuje prvo omembo cerkve sv. Urha v Žiganji vasi.

Viteško vabljeni, da D-oživite srednji vek v Žiganji vasi, v soboto, 28. septembra, od 10. ure dalje.

Časovnica prireditve:

  • 10.00 srednjeveška sveta maša v cerkvi sv. Urha, KUD Ampus
  • 11.00-12.30 pričetek srednjeveškega dogajanja s pestrim kulturno-zabavnim programom (KD Kruh, KD FS Karavanke, Kvartet godal Violaske in komorne skupine Glasbene šole Tržič)
  • 12.00 vodenje po romansko-gotski cerkvi sv. Urha
  • 13.00-13.30 predstavitev srednjeveške tržnice in ostalih atrakcij/delavnic
  • 14.00-15.30 ponovitev kulturnega programa
  • 15.00 vodenje po romansko-gotski cerkvi sv. Urha
  • 15.30-17.00 nastop skupine Noreia

Ves čas prireditve bo na voljo izposoja srednjeveških kostumov, lahko pa se boste preizkusili v veščinah kot so lokostrelstvo, metanje nožev, sekire in še in še...

Oglejte si tudi