Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

BOGATA TRŽIŠKA OBRTNIŠKA IN ROKODELSKA DEDIŠČINA Z NOVO STALNO RAZSTAVO

“V Tržiškem muzeju ne praznuje samo razstava, praznujemo ljudje” Na zadnji avgustovski dan so v Tržiškem muzeju pripravili odprtje izjemne nove stalne razstave z naslovom KLOBČIČ IN NIT, STARI MODNI HIT, ki se pridružuje stalni razstavi čevljarstva in usnjarstva ter Slovenskemu smučarskemu muzeju. Vsebinsko bogata, domišljena, interaktivna razstava pripoveduje zgodbe o preteklem delu in življenju tržiških obrtnikov. Z ljudskimi pesmimi so program odprta obogatili pevci Kulturnega društva Jerbas.
V petih razstavnih prostorih Pollakove kajže je predstavljena tradicija nogavičarstva, tekstila in modrotiska, obrti, ki so v preteklih stoletjih cvetele v Tržiču. Razstava ponuja vpogled v stare rokodelske postopke pridobivanja surovin in izdelave izdelkov, v način življenja, šege in navade, povezane s temi obrtmi.

 

»Tekstil mi je že od nekdaj zelo priljubljena tema, zlasti oblačenje. Tržiška dediščina ponuja ogromno motivov, ki jih lahko človek na svojstven način interpretira na razstavi. Raziskovanje in iskanje vsebin je bilo izjemno prijetno delo,« je vidno ganjen po prvem vodenju po razstavi povedal glavni kustos dr. Bojan Knific. Med slikovito predstavitvijo vsebin razstave ni pozabil omeniti, da se v Tržiču ljudje s čevljarstvom še ukvarjajo, z usnjarstvom manj, z modro tiskom pa nič več, a da priložnost ni zamujena. »Če se lahko z modro tiskom preživljajo v Avstriji, na Madžarskem in Slovaškem, bi se zagotovo dalo tudi pri nas,« je prepričan dr. Knific.

 

»Novo stalno razstavo, ki se razteza na petih razstavnih prostorih z več kot sto predmeti, je pripravljala strokovna  skupina Tržiškega muzeja in številni zunanji sodelavci, ki so pomagali pri  interpretaciji vsebin. Gre za domišljeno, interaktivno razstavo, ki je primerna za različne skupine obiskovalcev, tako za strokovnjake kot splošno publiko,« pravi Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.

 

»S tako razstavo, kot jo danes predstavlja Tržiški muzej, se zavemo svojih korenin, spoštujemo preteklost. Razstava je spomenik vsem, ki so bili v Tržiču obrtniki in rokodelci ter nas nocoj gledajo izza zvezd, po drugi strani pa velika vzpodbuda tistim, ki so danes mogoče brez idej in dela. Vse to, kar se je v težjih razmerah dalo ustvariti nekoč, se da tudi danes. Tržičani imamo to preprosto v genih,« je ob odprtju razstave povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

  

Pohvalil je delo srčne in predane ekipe Tržiškega muzeja ter vseh ustvarjalcev razstave, ki so opravili izjemno delo. »V teh zbirkah je dediščina naših babic in dedkov, skrivnosti znanja, ki so morda že pozabljene. Vloga zgodovine je ravno v tem, da je učiteljica za jutri,« dodaja župan.  

 

Tržiški muzej bo imel svoja vrata odprta tudi na Šuštarsko nedeljo, 3. septembra.

 
Fotografije: (foto: Media butik)

Za dodatne informacije sta vam na voljo

 

Oglejte si tudi