Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

V OBČINI TRŽIČ VRHUNEC PRAZNOVANJA POLSTOLETNEGA POBRATENJA S FRANCOZI

V Tržiču že dober mesec potekajo aktivnosti v zvezi s praznovanjem 50. letnice pobratenja med občinama Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines. Številčna francoska delegacija danes popoldne prihaja v prijateljsko mesto, v katerem bo prisostvovala dogodkom ob vrhuncu praznovanja polstoletnega sodelovanja med mestoma.
» Naši prijatelji so že na dolgi poti iz Alzacije v Tržič. Težko čakamo trenutek, da si spet sežemo v roke, se objamemo in  pokramljamo o dogodkih,  ki so se in se še bodo zvrstili. Dogodkov in priložnosti za druženje, sproščen pogovor in utrjevanje prijateljstva bo v prihodnjih dneh obilo,« se srečanje veseli župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.      

 

Danes popoldne (četrtek, 9. junij 2016) ob 17. uri bodo gostje iz Francije prisotni na odprtju razstave japonskega umetnika Seijija Kimota  v Paviljonu NOB. Kiparska razstava z naslovom Moč in Nemoč v okviru eksistencialnih tem človeštva, človekove svobode, minljivosti in trpljenja opozarja na zlorabo moči in trpljenje posameznika. Na ogled bo 12 skulptur, ki jih je avtor posvetil žrtvam koncentracijskih taborišč. Za to priložnost je naredil dve skulpturi posvečeni Taborišču Ljubelj jug in sever. Na razstavi, ki jo bo odprl tržiški župan mag. Borut Sajovic, bo prisoten avtor, o njegovih delih pa  bo spregovorila njegova žena Ursula Kimoto.

 

Pol ure pred odprtjem razstave, ob 16. 30, bo s kratkim kulturno-plesnim programom tudi uradno odprtje dokončno prenovljenega Paviljona NOB in ploščadi pred njegovim vhodom. Paviljon NOB v Tržiču je bil v okviru projekta REAAL v lanskem letu deležen temeljite energetske sanacije in gradbene prenove. Obnova je bila delno sofinancirana s strani Švicarskega prispevka – slovensko švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji. Izjemen galerijski prostor mesta je v letošnji pomladi dobil prenovljeno ploščad pred vhodom, konserviran spomenik Stojana Batiča pred vhodom, prenovljen povezovalni mostič med Paviljonom NOB in poštno stavbo, urejeno okolico z osvetlitvijo.

  

»Paviljon, ugleden objekt zgodovinskega spomina v mestnem jedru, dobiva  svež, aktiven, deloven videz. Ne želimo prikazati nobene ideološke zgodbe ali delitve, pač pa v ospredje postavljamo človeka, žrtev, z željo,  da se tragedija zasužnjevanja človeka po človeku nikdar več ne ponovi. To je tudi glavno sporočilo razstave japonskega kiparja v Paviljonu NOB,« pove tržiški župan mag. Borut Sajovic. 

 

V petek, 10. junija 2016, ob 18. uri bo mimohod po Trgu svobode, v katerem bo sodelovalo več kot šeststo udeležencev, ki so kakorkoli vpeti v zgodbo pobratenja.  Uro in pol kasneje, ob 19.30 uri, bo  slavnostna akademija v Dvorani tržiških olimpijcev. Na njej bo prisoten tudi častni občan obeh občin in podpisnik listine o pobratenju Tine Tomazin. Poleg tržiškega župana bo zbrane nagovoril in se vsem, ki so se petdeset let ukvarjali s pobratenjem in ga ustvarili takšnega kot je danes, zahvalil tudi župan Občine Sainte-Marie-aux-Mines Claude Abel.  Na akademiji bodo podeljene zahvale in priznanja najzaslužnejšim za uspešno dolgoletno sodelovanje.

 

Pri povezovanju in pobratenju imata v izjemno vlogo Paul Bauman in Armand Fleck. Njima v čast in spomin bo v soboto, 11. junija 2016, ob 9. uri odkrita spominska plošča v Parku pobratenja.

 

Mogočna zgodba prijateljstva se bo nadaljevala v soboto, ob 11. uri na slovesnosti, ki jo Občina Tržič, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Zveza borcev za vrednote NOB Tržič pripravljajo v spomin na 71. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem. V imenu koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB bo zbrane nagovorila Vesna Dobre, pozdravni nagovor bosta imela župana občin Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines, mag. Borut Sajovic in Claude Abel, slavnostni govornik bo Boris Pahor, antifašist, taboriščnik in literat.

 

Častni pokrovitelj vseh prireditev in slovesnosti v počastitev 50. letnice pobratenja med občinama je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Vabilu na omenjene dogodke ob koncu tedna, dodajamo še povabilo na koncert glasbeno-folklorne skupine Accordina, ki je v soboto, 11. junija 2016, ob 18. uri zaradi napovedi slabega vremena iz Atrija Občine Tržič prestavljen v dvorano Kulturnega centra Tržič in na  predstavitev knjige dr. Bojana Knifice z naslovom Odkrit pogled in čvrst stisk rok, ki bo v torek, 14. junija 2016, ob 19. uri v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču. Izjemna dvojezična knjiga je nastala kot zgodovinski zapis polstoletnega pobratenja in sodelovanja s francoskimi prijatelji, ki se obiska Tržičank in Tržičanov v času od 14. do 17. julija letos, prav iskreno veselijo.

 

Oglejte si tudi