Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
19°C
9°C
Oceni objavo

V OBČINI TRŽIČ ODKRIVAMO PRVO SPOMINSKO PLOŠČO V ZAHVALO ZA POGUMNO DEJANJE OB OSAMOSVOJITVI SLOVENIJE

Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska bo v sodelovanju z Občino Tržič v petek, 14. oktobra 2016 , ob 12. uri pripravilo spominsko slovesnost ob odkritju prve spominske plošče “TAJNO SKLADIŠČE OROŽJA MILICE – 1990/91” na območju občine Tržič. Slavnostni govornik na prireditvi bo nekdanji namestnik komandirja Postaje milice Tržič, Jože Romšak, ki je vodil celotno akcijo skrivanja orožja v Tržiču in bo z županom Občine Tržič mag. Borutom Sajovicem odkril spominsko ploščo na objektu Sonje in Dušana Belaka v Seničnem 65, kjer je bilo tajno skladišče oborožitve in streliva nekdanje Postaje milice Tržič.

Zahtevi Jugoslovanskega političnega vrha po oddaji orožja v vojašnice, se je v letih 1990/91 uprla večina slovenskih občin, med njimi tudi vse gorenjske. Svoje orožje in strelivo so pred JLA želeli zaščititi tudi Organi za notranje zadeve in ga tako preselili na več skrivnih lokacij. Na operativnem območju takratne Uprave za notranje zadeve Kranj je delovalo osemnajst njenih organizacijskih enot, na Gorenjskem pa je po do sedaj zbranih podatkih obstajalo najmanj 50 skrivnih lokacij orožja, največ med vsemi slovenskimi upravami. Seznam vseh hraniteljev orožja še ni popoln, podatki o posameznikih, ki so bili takrat pripravljeni sprejeti in hraniti orožje gorenjske milice pa so bili leta 2013 zbrani zato, da se tega domoljubnega dejanja Gorenjcev ne bi pozabilo. Med njimi sta tudi Sonja in Dušan Belak iz Seničnega, ki sta z veliko mero odgovornosti v letu 1991 sprejela v tajno hrambo oborožitev in strelivo takratne Postaje milice Tržič.

 

Posamezna policijska veteranska društva so širom naše domovine ponekod že odkrila spominske plošče, v petek odkrivamo prvo tudi na območju občine Tržič.

 

 

Oglejte si tudi