Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

V BPT v Tržiču se po treh desetletjih tkejo nove zgodbe

Po skoraj treh desetletjih propadanja, je z ureditvijo parka, otroškega igrišča, kolesarskim poligonom in številnimi prenovami stavb, ponovno zaživelo območje BPT. Občina Tržič je v ureditev vložila skoraj 300 tisoč evrov z ddv, istočasno pa ohranila in lepo obnovila nekdanjo vratarnico in lesen gasilski stolp, ki je lahko zgled za ohranjanje kulturne dediščine.
Ureditev parka na vzhodni strani območja BPT, je predmet operacije Zelena naselja, ki se delno sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Namen operacije je zagotoviti inovativni pristop za ozelenitve degradiranih območij v centru urbanih naselij preko izvedenih pilotnih ozelenitev  degradiranih območij. V Tržiču zajema urbano ureditev parka s programom javnih površin, otroško igrišče in rekreacijski poligon za kolesarje (pump track).

 

»Nekdanje veliko dvorišče BPT je ena od zgodb na katero smo bili, smo in bomo Tržičani še ponosni. Občini Tržič je skupaj z lastniki, službami spomeniškega varstva, svetniki in našimi občani uspelo, da se po treh desetletjih, ko se tam ne tke več in je kompleks dolga leta propadal, zdaj zadeve vidno in korenito premikajo na bolje. Dobili smo čudovit park za vse generacije. Vse kar si želimo pri tem uspešno izvedenem, tudi evropsko sofinanciranem projektu je, da to igrišče vzamemo kot naš dom. Kraj, ki ga spoštujemo, se družimo, prijateljujemo, veselimo, smeti in odpadke pa pospravimo za seboj. Prepričan sem, da Tržičanke in Tržičani to zmoremo,« je nad projektom in prvimi odzivi občanov navdušen mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, ki poudarja, da se v prejšnjih letih uspešen odkup zemljišč  danes kaže kot obrestovana, strateška odločitev. »Obnovili smo že most, prvi del ceste, lastnik s sredstvi kupnine obnavlja strehe, posamezne stavbe, tudi nekaj nezaščitenih stavb se je že umaknilo razvoju. Plodne zemlje v Tržiču je malo, zato jo spoštujemo in to dokazujemo z dejanji, saj trgovskih sredstev ne postavljamo na njivah in travnikih, ampak z nekoliko več sredstvi skušamo renovirati tisto, kar je  obnove kot dediščina potrebno in pomembno,« dodaja župan mag. Sajovic. 

 

Poleg Občine Tržič so partnerji v projektu še BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj, občini Bled in Preddvor ter društvo arhitektov KRARH. Skupna vrednost operacije z ddv znaša 558.964,12 evra, od tega vrednost ESRR 299.995,80 evra (80 %), skupna vrednost operacije za Občino Tržič pa 299.603,31 evra. Izvajalec za rekreacijski poligon za kolesarje (pump track) je bil LAVACO d.o.o., izvajalec za vse ostalo pa CVP d.o.o. 

 

Poleg izvedbe omenjenega projekta je Občina Tržič istočasno na tem območju sanirala tudi spomeniško zaščiten gasilski stolp. Sanacija stolpa v skupni vrednosti 19.370,07 evra ni predmet projekta. 

Že v prihodnjem tednu bo župan podpisal pogodbo o gradnji sodobne ceste skozi kompleks, ki bo ustrezala tako prometu kot pešcem in kolesarjem. »S to potezo računamo, da bomo privabili tudi investitorje in da bomo ta del predmestja zapolnili z različnimi podjetniško obrtnimi dejavnostmi, lahko tudi stanovanji,« zaključi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki pritrjuje misli, da je dragocena tista dediščina, ki lahko služi prihodnosti. »In park v BPT je zagotovo tak. Ponosni smo nanj.«      

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi