Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-2°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

Zaključek NPA KOLESARJI

Zaključila se je Nacionalna preventivna akcija Kolesar, ki jo je koordinirala Javna agencija Republike Slovenije za varnost v cestnem prometu (AVP) in je potekala v času med 14. in 27. majem 2018.
Žal lahko ugotavljamo, da se stanje na področju prometne kulture ni spremenilo ne na strani kolesarjev, ne voznikov motornih vozil.

Ob naključnem opazovanju kolesarjev smo zaznali neupoštevanje cestno prometnih predpisov od vožnje skozi rdečo luč  (zaradi več delovišč na cestni infrastrukturi), izsiljevanja prednosti v križiščih, nenakazovanja  spremembe smeri vožnje, vožnje s premalo varnostne razdalje, vzporedne vožnje več kolesarjev, nepravilnega prečkanja ceste (vožnja po prehodih za pešce), vse do neuporabe čelad mladoletnih kolesarjev, uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in nepopolne opremljenosti koles. Sicer bi se dalo še naštevati, pa verjetno nima smisla, saj že nanizano pove dovolj.

S strani voznikov motornih vozil pa smo zaznali vožnjo mimo kolesarjev s premajhno oddaljenostjo, prehitevanje v »škarje« ter izsiljevanje prednosti.

Izpostaviti velja tudi cestno infrastrukturo tako z vidika neobstoja le-te za potrebe kolesarjev, kjer v kolesarjem prijazni občini nimamo niti metra kolesarskih povezav, kot tudi vzdrževanja, kjer izstopajo neurejene bankine in poškodovani deli cestišč na za kolesarjenje predvidenem metrskem pasu ob desnem robu cestišča.

Skratka, tako kolesarji kot tudi ostali udeleženci v prometu imamo veliko priložnosti za izboljšanje in s tem zagotavljanje večje prometne varnosti, lokalna skupnost pa, da vendar naredi vsaj začetni korak na področju zagotavljanja trajnostne mobilnosti (kolesarjenje je eno od ključnih področij), ki si jo je obvezala zagotavljati skozi več kot pred letom dni sprejeto Celostno prometno strategijo Občine Tržič.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !   

Oglejte si tudi