Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
30°C
15°C
JUTRI
33°C
16°C
Deli
3007

Zaključek nacionalne preventivne akcije "Mobilni telefon"

Voznikovo telefoniranje med vožnjo povzroča stanje, kot bi le ta imel v krvi 0,8 promila alkohola, med pisanjem SMS sporočila pa voznik 4x več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Stanje povišanega tveganja ob uporabi pametnega telefona pa se ohrani še približno 10 minut po končanem pogovoru - uporabi.

Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa je tudi letos v času med 15. in 28. januarjem 2018 potekala nacionalna preventivna akcija »Mobilni telefon«. Policija in komunalno redarstvo sta v obdobju trajanja akcije poostreno nadzirala uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno in vidno zaznavanje v času vožnje. V tem času so policisti ugotovili kar 3.276 kršitev, izdali  2.962 glob in izrekli 314 opozoril. To pomeni, da je bilo v letošnji akciji  sicer ugotovljenih manj kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo kot lani. Vendar je številka še vedno previsoka in če se bo trend uporabe nadaljeval vse leto, potem bomo presegli lansko letno številko. Tako je v letu 2017 policija izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016 (skupaj 14.496, od tega 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril).

Da ne pozabimo. Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo), ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki, s takšnim ravnanjem, pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Voziš? Odloži telefon. Ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic ali pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot.

Aktivni za varnost v prometu !

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi