Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
28°C
16°C
PON.
28°C
17°C
2960

Slovenija piha 0,0

Alkohol je na slovenskih cestah prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom. V EU pa zaradi vožnje pod vplivom alkohola letno umre 10.000 ljudi.

S ponedeljkom, 4. novembra 2019, se prične 2. del Nacionalne preventivne akcije (v nadaljevanju NPA) Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Tokrat ima akcija delovni naziv Slovenija piha 0,0 in se zaključi 10. novembra 2019. NPA ima predviden še tretji del te akcije, ki pa se napoveduje za mesec december 2019.

 

Alkohol je na slovenskih cestah žal prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom, čeprav se vlaga veliko naporov, da bi alkohol "odšel" z naših cest. Vse opaznejša pa je tudi uporaba drog in drugih psiho-aktivnih snovi, kot so razna zdravila. Še usodneje je, če se uživanju zdravil in/ali drog pridruži še alkohol. Učinki kombinacij so nepredvidljivi, v vsakem primeru pa se še bistveno poslabšajo psihofizične sposobnosti uživalcev, udeležencev v prometu.

Namen akcije je opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola, drog in določenih vrst zdravil, ter spodbuditi ljudi, da za volan sedejo vedno le trezni (torej 0,0 mg alkohola/l izdihanega zraka ali 0,0 g
alkohola/kg krvi ali 0,0 promilov) in povsem sposobni za vožnjo. Z aktivnostmi naj bi zmanjšali število prometnih nesreč, katerih vzrok so alkohol,droge in zdravila ali kombinacija vseh predhodno navedenih substanc.

 

Poleg AVP in Ministrstva za zdravje se v akcijo s povečanim nadzorom vključuje tudi policija.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Vir: AVP, Slovenske novice, Dnevnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi