Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

SLOVENIJA PIHA 0,0

S prazničnim decembrom se je začel zadnji del NPA Alkohol, pod geslom »Slovenija piha 0,0«, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. Nosilci NPA želijo javnost s skupno celomesečno akcijo spodbuditi k ničelni toleranci do uživanja alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, ki imajo v prometu usodne posledice.
December zaznamujejo številna praznovanja in zabave, kjer je prisotnost alkohola prej pravilo kot izjema. A vpliv alkohola na naše sposobnosti, predvsem za varno udeležbo v prometu, je podcenjen. Zato znova opozarjamo, da se na cesto in v promet se podajte le trezni – psihofizično »brezhibni«. Bodite odgovoren voznik, pešec, kolesar, poskrbite za varen prevoz z zabave ali praznovanja in vozite pametno!

Kljub dejstvu, da je prometnih nesreč, povezanih z alkoholom manjši delež (letos manj kot 10 % od vseh oziroma 1.359 od 16.927), so njihove posledice bolj tragične in se končajo s hujšimi poškodbami ali smrtjo. Žal je bila v letošnjem letu vsaka tretja smrtna žrtev v prometnih nesrečah, posledica alkoholiziranih povzročiteljev. Umrlo je 31 oseb, kar pomeni 50% več kot v istem obdobju lani. Od 26 povzročiteljev prometnih nesreč, so bili štirje, poleg alkohola, tudi pod vplivom drog.

Zaskrbljujoče je, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje. Letos znaša 1,55 promila, v primerjavi z lanskim letom se je zvišala za 0,22 promila. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti znaša letos kar 3,7 promila, med najvišje izmerjene stopnje sta se uvrstila tudi dva kolesarja, vsak z več kot 3 promili.

V akcijah za preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola se torej vključuje Policija, ki bo do 31. decembra 2019 po vsej Sloveniji preverjala, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola in drog, ter Ministrstvo za zdravje s številnimi aktivnosti po vsej Sloveniji. V njih bo sodelovalo 111 občin, ki so jim, za terenske akcije, razdelili 3.000 alkotesterjev in promocijska gradiva.

Aktivnosti so tudi del evropsko usklajenega nadzora, Alcohol & Drugs, ki bo med 9. in 15. decembrom potekal v več evropskih državah in se mu pridružuje tudi slovenska policija.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Vir : AVP

Oglejte si tudi