Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

NPA VARNOST VOZNIKOV TOVORNIH VOZIL IN AVTOBUSOV ter Mednarodni teden spoštovanja in zahvale poklicnim voznikom

Smo v tednu med 8. in 14. majem, ko se izvaja nacionalna preventivna akcija Varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo koordinira Javna agencija za varnost prometa RS in Mednarodnim tednom spoštovanja in zahvale poklicnim voznikom.
V okviru nacionalne preventivne akcije Varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov bodo Policija in ostali kompetentni  organi poostreno nadzirali tako tovorni kot avtobusni promet, saj so predhodne akcije pokazale na vrsto kršitev, ki ogrožajo varnost  v cestnem prometu. Tako so v letošnji predhodni tovrstni akciji, ki je potekala med 13. do 19. marca, policije 24 držav Evrope, ugotovile 51.468 kršitev (tovorna vozila 46.498, avtobusi 4.970) in v 2.341 primerih prepovedale nadaljnjo vožnjo do odprave nepravilnosti. Poleg tega je 10.424 voznikov (10.105 tovornjakov in 319 avtobusov) kršilo evropsko veljavne socialne predpise, kar pomeni, da so svoje vozilo brez upoštevanja obveznih odmorov vozili dlje, kot je zakonsko dovoljeno. V 3.607 primerih so bili kršeni predpisi o  tahografih in v 468 primerih zaznane manipulacije z digitalnimi tahografi. Žal pa je bilo odkritih tudi 210 voznikov, ki so bili udeleženi v cestnem prometu pod vplivom alkohola, ter 80 pod vplivom mamil. 

Mednarodni teden spoštovanja in zahvale poklicnim voznikom pa je proglašen s strani UICR (Mednarodno združenje poklicnih voznikov) in je namenjen izkazu spoštovanja za požrtvovalnost poklicnih voznikov, ki zagotavljajo z vsakodnevnim delom, da družba deluje in živi na nivoju, ki smo si ga zastavili. Tudi z veliko odrekanja zagotavljajo vse od mobilnosti prebivalstva (ki potuje 24 X 7), prevoza živil, oblačil in obutve, pa vse do dostave ostalih materialov in dobrin, ki jo uporabljamo za proizvodnjo in življenje na sploh.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Vir: Policija in Roadpol

Oglejte si tudi