Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
1°C
Oceni objavo

Novi mladi kolesarji

Na OŠ Križe in OŠ Tržič so v preteklih dneh izvedli kolesarske izpite. Tako je 88 učencev petih razredov pridobilo kolesarsko izkaznico, ki jim omogoča in dovoljuje samostojno vožnjo s kolesom (in od 12 leta dalje tudi s kolesom s pomožnim motorjem).
Ob tem velja izpostaviti, da naj kljub formalno doseženi pravici za samostojno vožnjo v prometu zaradi pomanjkanja izkušenj starši oziroma skrbniki bdijo nad njihovim obnašanjem v prometu. To ne pomeni, da jih ne smejo spodbujati h kolesarjenju, temveč da jih opozarjajo na stalno uporabo čelad (zakonsko obvezna uporaba do 18 leta starosti), popolno tehnično opremljenost koles, uporabo ustreznih oblačil ter upoštevanje pravil kolesarjenja, cestno prometnih predpisov in vremenskih razmer.

Smo tudi v časovnem obdobju, ko se dnevi krajšajo, zaradi vremenskih dogodkov se zmanjšuje vidljivost,  cestišča postajajo mokra in s tem spolzka, pojavlja se veliko odpadnega listja, pa tudi pesek v kratkem ne bo posebnost. Vse navedeno predstavlja dodatno varnostno grožnjo udeležencem v cestnem prometu in s tem zahteva tudi večjo previdnost.

Zaradi velike verjetnosti, da bodo vozniki motornih vozil naleteli na novopečene kolesarje, pa velja opozoriti na nekaj osnovnih načel za varno vožnjo, s posebno pozornostjo na kolesarje. Zaradi predhodno navedenega se torej tudi voznikom slabšajo pogoji za varno vožnjo. Zato velja še bolj dosledno upoštevati priporočila o očiščenih steklih na vozilu, tehnični brezhibnosti vozil in s tem tudi delujočih svetlobnih telesih, vožnji čim bližje sredinski črti vozišča ter doslednem upoštevanju prometnih znakov in predpisov, še zlasti glede omejitev hitrosti.

 

Aktivni za varnost v prometu ! 

Oglejte si tudi