Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

NOVE TALNE OZNAČBE

V posodobljeni Evropski direktivi o upravljanju varnosti cestne infrastrukture so horizontalne cestne označbe prepoznane kot ključni element prometne signalizacije, ki pomembno vpliva na varnost v cestnem prometu, še posebej v zahtevnih vremenskih pogojih, zaradi staranja prebivalstva in podpornih (asistenčnih) sistemov v sodobnih vozilih.
Da bi zmanjšali verjetnost vožnje v napačno smer, ki se vse prepogosto dogaja na naših avtocestah in hitrih cestah, so se pri DARS-u odločili za 3D talne označbe. Voznik na cestišču zagledal iluzijo dvignjene ploščadi, ki ga opozorila na nepravilno smer vožnje. Tovrstne talne označbe 3D so stalna praksa tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem.

Ker je tudi prekratka varnostna razdalja pogosti vzrok prometnim nesrečam in zastojem zlasti na AC in HC, so se pri DARS-u odločili za zarisanje tako imenovanih strešic na odsekih, kjer vozniki največkrat prekoračijo najvišjo dovoljeno hitrost, vozijo na prekratki varnostni razdalji oziroma je za ta odsek značilen gost promet. Pravo varnostno razdaljo zagotavljate takrat, ko vidite in vzdržujete dve strešici do vozila pred vami v času, ko vozite z najvišjo dovoljeno hitrostjo na AC (130 km/h).

Na križiščih pred semaforji so se pojavili rumeno obarvani pravokotnik z diagonalnimi črtami. Tako označeno polje je namenjeno udeležencem v cestnem prometu, ki so na glavni prometni smeri. Sporoča jim, da v času rdeče luči na semaforju puščajo ustrezen manevrski prostor, ki omogoča vključevanje udeležencev v prometu iz stranskih priključkov na glavno prometno smer. Torej se pri rdeči luči na semaforju na območju »križkraža« ne ustavljamo.

Da bi zaradi večje prometne varnosti »zadržali« voznike dvoslednih vozil na njihovi polovici dvosmernih vozišč, so se upravljalci le teh odločili, da jih z ustreznimi talnimi oznakami zadržijo na njihovi polovici. Učinkovite so na ovinkastih cestah z velikim številom motoristov, ki se zlasti pri vožnji skozi leve ovinke tik ob sredinski črti, pogosto nagnejo tudi preko nje.

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi