Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Nacionalne preventivne akcije (NPA)

Kljub času »kislih kumaric« in pod bremenom Covid 19 potekajo planirane Nacionalne preventivne akcije (NPA) po letnem planu 2020.
V tednu od 20. do 26. julija je potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov pod okriljem Agencije za varnost prometa in policije. Vse policijske uprave in specializirana enota za nadzor prometa so v tem obdobju izvajale poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi,  ki je bil usmerjen predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve, med katere sodijo tudi tehnična brezhibnost vozil, pravilnost pripetosti tovora, prekoračitve hitrosti ter neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov.

V enotedenski preventivni akciji so policisti kontrolirali 161 voznikov avtobusov in 3.280 voznikov tovornih vozil. Pri tem so ugotovili 13 kršitev cestnoprometnih predpisov pri voznikih avtobusov in 727 kršitev cestnoprometnih predpisov pri voznikih tovornih vozil.

Sicer je bilo v prvem polletju 2020 pri voznikih tovornih vozil ugotovljenih 18.432 kršitev prometnih predpisov (v primerljivem obdobju 2019 pa 20.200 kršitev), kar je 9 % manj kot lani. Pri voznikih avtobusov pa  je bilo v prvem polletju 2020 ugotovljenih 284 kršitev (lani 588 kršitev), kar je 52 % manj kot v primerljivem obdobju lani.

 

V tednu od 10. do 16. avgusta 2020 pa poteka tretji del Nacionalne preventivne akcije Hitrost.

Statistika prometnih nesreč z najhujšimi posledicami nedvoumno kaže na to, da neprilagojena hitrost še vedno ostaja med najpogostejšimi vzroki le teh.

Hitrost mora biti prilagojena:
– vozniškim sposobnostim (»ali sem sposoben hitrih manevrov z vozilom?«)
– vozniškemu znanju (»ali imam potrebno znanje in rutino«);
– cesti (slabo vidna, spolzka; makadam z udarnimi jamami; zguban, rebrast asfalt …);
– zakonskim določilom.

In ne pozabimo. Obstojita dva tipa hitrosti, ki sta oba nevarna:
– previsoka hitrost in 
– prenizka hitrost.

Osnovni namen akcije je umiriti prehitre voznike na naših cestah in tako zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti.

 

 »ODCEPIMO SE« OD UŽITKA HITROSTI,  saj ko upočasnimo hitrost zmanjšamo tveganje prometnih nesreč. To so koristi, ki jih lahko vsi uživamo, kot posamezniki in kot družba. Ne pozabimo, življenje ni dirka in dirka ni naša vožnja. Torej upočasnite življenje in uživajte v vožnji.

 

AKTIVNI  ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi