Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev

1. oktobra 2019  se pričenja nacionalna preventivna akcija (NPA) za večjo varnost pešcev, ki bo trajala do 13. oktobra 2019. Akcija ima namen posredovati udeležencem v prometu, še zlasti pešcem, priporočila za varno udeležbo v prometu, opozoriti na varnost pešcev, ki spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, in predstaviti nekatere druge vidike varnosti pešcev. Varnost pešcev je ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti AVP.

 

Termin akcije je povezan z dejstvom, da se največ nesreč z udeležbo pešcev zgodi v jesenskih in zimskih mesecih. Dnevi so krajši, vidljivost pa slabša tudi zaradi padavin in megle, ceste so spolzke. Zato je pomembno, da pešci, še zlasti najmlajši in starejši, z uporabo svetlih oblačil in odsevnikov poskrbijo za svojo vidnost. Vozniki pa naj poskrbijo za očiščenost stekel vozil, preverijo brezhibnost svetlobnih teles ter prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti. Posebno pozorni pa naj bodo v naseljih, pešcem naj posvetijo posebno pozornost in odstopijo prednost na prehodih za pešce.

 

Najpogostejši vzroki za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so še vedno neupoštevanje in odvzem prednosti, neprilagojena oziroma prehitra vožnja voznikov in nepravilnosti pešca.

Zaskrbljujoče je, da v naključnih opazovanjih pešcev zaznavamo, da je delež uporabe različnih odsevnih teles še vedno nizek, da pri hoji ne uporabljajo pločnikov ter cesto prečkajo izven označenih prehodov za pešce. Na cestah, kjer ni pločnikov, pa ne hodijo ob levem robu, tako kot veleva obstoječa zakonodaja.

 

Poleg preventivno-vzgojnih aktivnosti, katerih nosilec je Agencija za varnost prometa,  se bodo v akcijo vključevali še občinski  SPV in prostovoljci ZŠAM. Prav tako pa bo v času nacionalne preventivne akcije potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije in občinskih redarstev, ki bodo nadzorovali pravilno ravnanje tako voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi