Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Varnostni pas

Le en KLIK, ki ga slišimo, ko se pripnemo z varnostnim pasom, lahko reši življenje, zato je uporaba pasu bistvenega pomena. Po podatkih študije, ki jo je pred časom predstavila AVP, bi lahko dosledna uporaba varnostnega pasu v povprečju vsako leto rešila kar 10 življenj.
V okviru izvajanja Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 poteka od 4. do 17. marca 2019 nacionalna preventivna akcija VARNOSTNI PAS za večji delež pripetosti med vožnjo.

.

Kljub dejstvu, da se je v zadnjih letih pripetost voznikov in potnikov (tudi otrok) povečala,  je potrebno izpostaviti, da bi lahko z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50% zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov, preprečili bi lahko smrtne žrtve med otroki potniki. V Sloveniji je leta 2018 umrlo 15 ljudi (9 voznikov in 6 potnikov), ker niso bili pripeti, 28 pa se jih je hudo poškodovalo. Zaskrbljujoče je, da je bilo od 15 umrlih, ki v času prometne nesreče niso bili pripeti, 7 mladih v starosti od 15 do 29 let.

 Osnovni namen preventivne akcije je spodbujati uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih na vseh vožnjah, v vseh vozilih in vseh sedežih, izboljšati pravilno pripetost in uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev ter zmanjšati posledice (število mrtvih in hudo poškodovanih) prometnih nesreč, v katerih udeleženci niso uporabili varnostnega pasu.

Če izhajamo iz navedenih dejstev, bi bilo nujno potrebno povečati:

  • pripetost vseh potnikov in tudi otrok na VSEH vožnjah, tudi najkrajših znotraj naselij (pripetost je najnižja na cestah z uličnim sistemom);
  • pripetost odraslih potnikov na  ZADNJIH sedežih v osebnih vozilih;
  • dosledna uporaba otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov pri otrocih potnikih med vožnjo      (otroci so najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki v avtomobilih in utrpijo tudi najhujše posledice);
  • pripetost voznikov tovornih in kombiniranih vozil na vseh vožnjah in
  • pripetost potnikov na avtobusih zlasti na medkrajevnih razdaljah in posebnih prevozih, ki je sicer obvezna.

Skratka dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico. Skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.


Policija bo v času akcije poostreno nadzirala uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, zlasti v okolici šol, vrtcev in nakupovalnih središč.
V akcijo pa se bomo vključili tudi prostovoljci ZŠAM Tržič v okviru svojih pristojnosti.

 

Da bi vam pred vsako vožnjo zanesljivo kliknilo, naj vas opozorimo še na zakonska določila, ki predvidevajo za nepripenjanje globo v višini 120,00€.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi