Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija »PEŠCI«

Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet tudi nacionalnega programa in preventivnih prizadevanj Agencije za varnost prometa RS, ki je nosilec Nacionalnih preventivnih akcij (NPA).
Glede na daljšanje svetlega dela dneva in višje temperature zraka se bo na naših cestah in ob njih pojavljalo vedno več pešcev. Zato na osnovi pozitivnih izkušenj iz preteklih NPA z le temi nadaljujemo. Prvi del NPA »PEŠCI« v aktualnem letu bo potekala od 21. do 27. februarja 2022.

Statistika prometnih nesreč z udeležbo pešcev kaže, da glede ogroženosti najbolj izstopata dve starostni skupini in sicer najmlajši, torej otroci, in starejši nad 65 let.

Otroci so ogroženi zaradi manjše rasti (so torej slabše vidni), imajo nezadostno razvite sposobnosti zaznave tveganj, so brez potrebnih izkušenj v prometu, kar pomeni, da ne morejo dobro presoditi razmer in s tem predvideti nevarnih situacij. Za njih je tudi značilno, da jih bolj kot razum in premišljenost vodijo otroška radovednost in radoživost.  

Za starejšo populacijo pešcev pa vemo, da so ogroženi po eni strani zaradi pešajočih psihofizičnih sposobnosti, zaradi pogostega uživanja zdravil s psihoaktivnimi substancami, ki slabšajo senzorno zaznavanje okolja, ter po drugi strani zaradi slabše opaznosti, ker pogosto nosijo temnejša ali temna klasična oblačila brez odsevnih dodatkov in/ali elementov.

Tokrat naj bi v sklopu NPA posvetili posebno pozornost uporabi odsevnih predmetov, pravilnemu ravnanju zlasti pešcev v cestnem prometu, upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih in odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi. Več vednosti o pravilnem ravnanju v prometu pa najdete v Zakonu o pravilih v cestnem prometu (ZPrCP-F), ki opredeljujejo udeležbo pešcev v cestnem prometu (83. člen), označitev pešcev (84. člen) in varstvo otrok (87. člen).

 

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi