Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
10°C
-4°C
PON.
14°C
-5°C
3092

Nacionalna preventivna akcija "Mobilni telefon"

Tudi letos bo v koordinaciji Javne agencije RS za varnost prometa, v času od 25. januarja do 7. februarja, potekala nacionalna preventivna akcija Mobilni telefon. V času akcije bodo Policija in občinska redarstva izvajala poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Raziskave uporabe mobilnih telefonov in drugih pametnih naprav v prometu kažejo na zaskrbljujoč trend vse večje uporabe le teh v prometu. Nobene kategorija udeležencev v prometu ni izvzeta, saj omenjene pametna e-naprave uporabljajo tako pešci, kolesarji, uporabniki posebnihprevoznih sredstev ter vse kategorije voznikov.

Posebej zaskrbljujoče pa je, da uporabniki poleg telefoniranja med vožnjo pogosto tudi pošiljajo sporočila, brskajo po spletnih straneh in objavljajo ter pregledujejo vsebine na družabnih omrežjih.

Značilno je tudi, da so k uporabi mobilnih telefonov in drugih pametnih e-naprav v prometu, zlasti nagnjeni mlajša generacija, pa tudi vozniki srednje starostne skupine, predvsem zaradi bolj ali manj poslovnih razlogov.


In v čem je problem predhodno omenjene uporabe omenjenih naprav prometu?

Tudi pri odgovoru na to vprašanje odgovarjajo raziskave, ki dokazujejo, da se z uporabo le teh v prometu zmanjšuje zbranost in pozornost na sprejemanje ključnih informacij iz okolja in s tem povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Med uporabo mobilnih naprav se  uporabnikova pozornost zmanjšana z vidika treh vrst zaznavanja in upravljanja:

-        vidnega  (slušnega) – namesto na cesto in okolje je pogled usmerjen v zaslon telefona,

-        motoričnega (telesnega) – roke niso na volanu ali krmilu vozila, pač pa na napravi, in

-        miselnega – miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča naprava.

Na primer:

-        ko voznik telefonira med vožnjo, to nanj vpliva tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.

-        med pisanjem SMS sporočila pa voznik 4x več časa manj gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji.AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi