Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija HITROST

Najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2021 je bila v 49 primerih neprilagojena hitrost. Tudi največje povečanje števila umrlih v primerjavi z letom 2020, beležimo pri neprilagojeni hitrosti, saj je število naraslo iz 27 na 49 umrlih.
Agencija za varnost prometa RS se je odločila, zaradi poslabšanja varnosti v cestnem prometu, da v letu 2022 podvoji število nacionalnih preventivnih akcij (NPA), namen katerih je ozavestiti udeležence v prometu k odgovornemu ravnanju. Izhajajo iz dejstva, da so leta 2021 evidentirali 14% več prometnih nesreč kot 2020 s tem, da se je število težko poškodovanih in umrlih povečalo za 12 %. Umrlo je 114 udeležencev cestnega prometa oziroma 34 več kot v letu 2020. Tudi število hudo telesno poškodovanih je za 16 % večje kot v predhodnem letu.

Za obdobje ukrepov zaradi Corone 19 je značilno, da so se vozniški vzorci bistveno spremenili in se žal pogosto odražajo v bolj tveganem vedenju v prometu. Človek je odločilni faktor v 93 % prometnih nesreč. Brezbrižnost do ranljivih udeležencev, vožnja z mobilnim telefonom, vožnja pod vplivom alkohola ali drog, neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti, neupoštevanje voznih razmer in zavestno kršenje predpisov so vzroki za poslabšanje prometne varnosti.

Zato bo v času med 21. in 27. marcem potekala Nacionalna preventivna akcija Hitrost. Akcija je namenjene vsem udeležencem v prometu s tem, da bi v času trajanja le te, čim bolj upoštevali omejitve hitrosti. Na splošno prioritetno stremimo k zmanjšanju povprečnih hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Hitrost je ključna tudi pri varnosti ranljivejših udeležencev v prometu kot so pešcih, kolesarjih in motoristih.

Vse udeležence v prometu Agencija za varnost prometa poziva, da z odgovornim ravnanjem v prometu, ta prizadevanja aktivno podprejo. Zato znižajmo hitrost, umirimo tempo, bodimo pozorni in strpni. Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85%, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10%.

Na tej povezavi lahko preverite tudi svoje znanje:

https://www.avp-rs.si/test-cpp-hitrost/

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Vir: AVP RS

Oglejte si tudi