Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Hitrost

Akcija bo potekala od 16. do 29. aprila 2018, ponovila pa se bo še v poletnih mesecih, junija in avgusta. Policisti bodo v okviru nacionalne akcije v sredo, 18. aprila 2018, med 6. in 18. uro, izvajali maraton merjenja hitrosti na več kot 600 lokacijah po Sloveniji.
Podatki o prehitrih voznikih na naših cestah so namreč še vedno zaskrbljujoči. V letu 2017 je življenje izgubilo kar 46 ljudi zaradi neprilagojene hitrosti, to je skoraj vsaka druga smrtna žrtev na naših cestah. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo in drugimi organizacijami začenja preventivno nacionalno akcijo Hitrost, s katero bodo opozarjali prehitre voznike, naj upočasnijo hitrost vožnje.


Hitrost še vedno predstavlja problem v naseljih in na regionalnih cestah. V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že 9 ljudi, enako kot lani v istem obdobju. Skoraj polovica (4) jih je umrla na regionalnih cestah, 2 na lokalnih cestah v naselju, 2 na avtocesti in 1 na lokalni cesti izven naselja.

Agencija za varnost prometa je marca letos opravila skrite meritve hitrosti in ugotovila, da preventivni prikazovalniki hitrosti »Vi vozite« dokazano zmanjšujejo povprečne hitrosti na cestah. Hitrosti so se ob izklopu prikazovalnikov povečale za 1,5 %, ob ponovnem priklopu pa zmanjšale za 3,2 %. V coni 30 je bila najvišja izmerjena hitrost kar 113 km/h.


Več o akciji si lahko preberete na spletni strani AVP:

https://www.avp-rs.si/prehitra-voznja-ogroza-zivljenja-vseh-nas/

Oglejte si tudi