Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija Alkohol, droge in psihoaktivne snovi

V okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 bo od 6. novembra 2017 od 00:00 do 13. novembra 2017 do 00:00 potekala nacionalna preventivna akcija Alkohol, droge in psihoaktivne snovi. Med drugim se bo odražala tudi v poostrenem nadzoru udeležencev v cestnem prometu.
Žal je alkohol še vedno izpostavljen kot eno pomembnejših področij, ki vpliva na prometno varnost. Sicer smo v Sloveniji v zadnjem desetletju naredili pomemben napredek, vendar pa zadnji dve leti beležimo poslabšanje. Ponovno se je povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja. Prav tako pa se povečuje delež uporabe drog in psihoaktivnih snovi udeležencev v cestnem prometu. Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je znašalo v letu 2016 32,8 %, zaradi alkohola v prometu je umrlo 41 oseb, hudo telesno poškodovanih pa je bilo 175 oseb.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja. To dejstvo ljudje še vedno prepogosto podcenjujemo.

Prav tako vozniki pogosto menijo, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki ali pripomočki, kot so npr. svež zrak, telesna aktivnost, spanje, žvečilni gumiji, mastna hrana. Vedeti moramo, da ti ukrepi ne vplivajo na alkoholiziranost, upočasni se samo prehajanje alkohola v našo kri.

V zadnjih letih se povečuje tudi uporaba drog, kar se kaže tudi v prometu. V lanskem letu je Javna agencija RS za varnost prometa v raziskavi ugotovila, da glede na samoporočanje udeležencev ankete 8 % voznikov vozi pod vplivom prepovedanih drog. Najpogostejše droge med vozniki pa so marihuana (89 %), kokain (14 %) in amfetamini (10 %). Tuje raziskave (DRUID, 2012) kažejo, da droge povečujejo tveganje za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato v prometu nikakor niso sprejemljive. Zakonsko je prepovedano voziti vozilo ali pričeti z vožnjo pod vplivom drog ali drugih psiho-aktivnih snovi (Zakon o pravilih cestnega prometa, 106. člen), kazen pa znaša 1.200,00 EUR ter 18 kazenskih točk.

Ne samo vozniki, tudi pešci in kolesarji kot udeleženci v prometu se moramo zavedati  zgoraj omenjenih dejstev. Zato peš ali s kolesom pod vplivom alkohola, drog in psihoaktivnih snovi prav tako ni dobra in varna alternativa vožnji domov z motorjem ali avtomobilom.

Premisli. Alkohol ubija !

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi