Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-4°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

E- vinjeta

Bliža se 1. december 2021, ko bodo v Sloveniji prvič na voljo elektronske vinjete. Takrat bomo lahko kupili le letne in polletne vinjete samo še v digitalni različici in ne več v obliki nalepke. Nakup elektronske vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih, cene vseh vrst vinjet pa ostajajo nespremenjene.
E-vinjeta je sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov. Osnovne značilnosti e-vinjete se od klasične vinjete v obliki nalepke bistveno ne razlikujejo. To pomeni, da si tudi z nakupom e-vinjete zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za čas veljavnosti e-vinjete in torej ne gre za cestninjenje po prevoženi razdalji. Vozilo brez veljavne e-vinjete ne sme zapeljati na cestninsko cesto.  Za vozilo mora biti elektronska vinjeta plačana pred vstopom na cestninsko cesto.

E-vinjeta je vezana na registrsko označbo vozila. Ob nakupu morate zato navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred. Če se registrska številka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske označbe in izbiro cestninskega razreda je odgovorna stranka.

Novost pa bo, da letna in polletna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo uporabniki določili ob nakupu. 

Sredi novembra je začela delovati tudi nova spletna stran https://evinjeta.dars.si/ z vsemi potrebnimi informacijami. Elektronsko vinjeto pa bo v spletni trgovini na voljo od 1. decembra letos. Sicer pa obstoječe letne vinjete v obliki nalepke ostanejo veljavne do vključno 31. januarja 2022. V obdobju veljavnosti elektronske vinjete, bodo lahko vozniki avtoceste in hitre ceste še vedno uporabljali neomejeno, torej se cestnina ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.

Na predhodno navedenem spletnem naslovu je zagotovljeno tudi preverjanje veljavnosti e-vinjete za vaše vozilo.

Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bo lahko uporabnik, ob odjavi vozila iz prometa, zahteval povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Ob prodaji vozila je vračilo sorazmernega dela vrednosti e-vinjete mogoče le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

 

Vir:

https://evinjeta.dars.si/

http://www.prometni-vestnik.si/vozila-in-vozniki/prihajajo-elektronske-vinjete/

Oglejte si tudi