Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
2°C
-4°C
JUTRI
2°C
-5°C
Deli
6523

Pol stoletna tradicija šuštarije, tržiški zmaj, šuštarski plac in tržiške bržole

Tudi letos bodo na prvo nedeljo v septembru tržiške ulice zaživele v sejemskem vrvežu, že 50. ŠUŠTARSKE NEDELJE.

Uradna otvoritev jubilejne 50. Šuštarske nedelje bo ob 10. uri na glavnem odru na Predilniški cesti, sledila pa bo še simbolična otvoritev tržiškega zmaja Skulptura zmaja nas bo na vhodu v mestno jedro spominjala na nastanek našega mesta. Nastanek mesta Tržič je namreč neločljivo povezan z zmajem iz petelinjega jajca, ki je razklal Košuto in sprožil plaz skal. Naselbino pod gorami, kjer je prvotno stal Tržič je zasulo, prebivalci pa so, da bi se rešili, stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič. Ob finančni pomoči Občine Tržič ter s pomočjo sponzorjev: Intec MKD, Trgovina Grašca, Pocinkovalnica Celje d.o.o., Voje d.o.o, Elektrolift d.o.o., Bios, d.o.o., Tržič in ZUP design so zmaja izdelali člani Kulturno umetniškega društva AMPUS.  

 

»Šuštarska nedelja je naša tradicija, dogodek, ki doživlja že pol stoletno ponovitev. Nosi jasno sporočilo, da je čevljarstvo v Tržiču še kako živo in pomembno tudi po žalostni zgodbi Peka. Prireditev želimo narediti etnološko. Na njej pričakujemo vse slovenske čevljarske razstavljavce, ki na trgu kaj pomenijo. K etnološkim koreninam se vračamo tudi z novo stalno razstavo v Tržiškem muzeju, ki jo odpiramo nocoj ob 18. uri in prikazuje tradicijo obrti, ki so v preteklosti cvetele v Tržiču. To so naše korenine, naša dediščina,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je navdušen tudi nad delom sodobnih tržiških umetnikov in kovačev, ki so naredili čudovito skulpturo zmaja, ki odslej domuje ob samem vhodu v staro mesto jedro.

 

Posebnost letošnje prireditve bo »Šuštarski plac«, na katerem se bodo predstavili slovenski izdelovalci obutve, ki sta jim organizatorja Turistično društvo Tržič in Občina Tržič  omogočila brezplačni razstavno-prodajni prostor. Vabilu se je odzvala več kot polovica vseh slovenskih čevljarjev. »Cilj, ki smo si ga zastavili že pred leti, je, da ta naša prireditev postane osrednji slovenski čevljarski dogodek, na katerem se bodo predstavili vsi pomembnejši slovenski izdelovalci in prodajalci obutve. Ker verjamemo, da je slovensko čevljarstvo še vedno živo in akivno, si želimo, da bi na tržiški in vse slovenski čevljarski praznik zbrali vso kakovostno slovensko ponudbo obutve. Vsak prijavljeni izdelovalec obutve (modne, športne, ortopedske obutve, copatov idr.) bo na 50. Šuštarski nedelji imel na »šuštarskem placu« v starem mestnem jedru Tržiča postavljeno brezplačno stojnico z oznako »Slovenski šuštar«,” pravi predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

 

S tradicijo šuštarskega sejma je povezano tudi kuhanje tržiških bržol. Obari podobna jed je prava lokalna specialiteta z večstoletno tradicijo. Turistično društvo Tržič je z namenom ohranjanja in promocije te znamenite jedi pričelo z vsakoletno organizacijo Festivala tržiških bržol, tekmovanja v kuhanju tržiških bržol na odprtem ognju. 9. Festival tržiških bržol bo potekal od 9.30 do 15. ure na parkirišču Občine Tržič in tako poskrbel za promocijo te znamenite tržiške jedi.

Celoten program si lahko ogledate na www.trzic.info.

Dodatne informacije: Peter Miklič, predsednik TD Tržič (041/477-609)

V imenu organizatorjev, Turističnega društva Tržič in Občine Tržič, vabljeni v nedeljo, 3. septembra, od 8. do 19. ure na 50. Šuštarsko nedeljo!

 

NA PREDVEČER ŠUŠTARSKE NEDELJE VESELO TUDI NA GORENJSKI PLAŽI

Na predvečer Šuštarske nedelje, v soboto, 2. septembra 2017, od 21. ure dalje,  bo živahno tudi na Gorenjski plaži, kjer Občina Tržič pripravlja koncert Pera Lovšina s Španskimi borci in mednarodne zasedbe Queen Real Tribute Band.

Pero Lovšin je glasbeno pot že davnega leta 1977 s skupino Pankrti, ki je delovala do leta 1987 in je bila vzor kasnejši punk rock sceni, ki se je razvila v Sloveniji in Jugoslaviji.
Številna priznanja in navdušenje je žel tudi s skupino Sokoli, ki je bila svoj čas najbolj udarna slovenska rock skupina. Potem ko je imel z njimi leta 1993 zadnji koncert, se je Lovšin odločil za samostojno glasbeno kariero. Pred meseci je izdal nov album Območje medveda. 
Največji evropski Queen Tribute Band pa je imel že tri velike turneje po Braziliji (preko 50 koncertov), nastopili so na mnogih velikih festivalih in Queen konvencijah širom po svetu in v Evropi. Zraven odlične izvedbe in energije, bend krasi garderoba, identična garderobi, ki so jo nosili člani originalne zasedbe. Kitarist igra enako kitaro s kovinskim kovancem, enako kot Brian May, da dobi originalno barvo zvoka na kitari. Pevec ima enako barvo glasa, kot Freddy Mercury...Koncert, kjer boste podoživeli v živo vso veličino legendarne skupine Queen in obudili enega največih svetovnih pevcev Freddia Mercurya. 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!