Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Oranžni alarm za območje občine Tržič

Po podatkih Agencije RS za okolje lahko od četrtka popoldne do petka zvečer pričakujemo močno sneženje. V vzhodni polovici Slovenije naj bi zapadlo od 30 do 60 cm snega, drugod v notranjosti pa od 20 do 40 cm. Na Primorskem naj bi pihala močna burja, ponoči in jutri dopoldne z najmočnejšimi sunki tudi nad 140 km na uro. Vetrovno naj bi bilo tudi drugod, veter naj bi prenašal sneg in gradil zamete. V noči na soboto pa naj bi sneženje slabelo in veter naj bi se polegel.

 

Za območje občine Tržič velja za petek in soboto oranžni alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. Obilno sneženje, predvsem v povezavi z vetrom, lahko predstavlja resno nevarnost, zato je priporočljivo, da smo na vse možne dogodke dobro pripravljeni. Bodite pazljivi in pozorni ter se redno seznanjate z napovedmi in stanjem, predvsem če se odpravljate na pot.

 

Za uporabo cest in poti, predvsem na območjih višje ležečih naselij občine Tržič, priporočamo uporabo ustrezne zimske opremo. Na območjih, kjer uporabo snežnih verig določa prometna signalizacija, pa so le-te obvezne.

 

Zimske službe bodo skrbele za pluženje občinskih cest in poti, pri čemer bo skladno s predpisi upoštevan vrstni red pluženja na podlagi prednostnih razredov, v katere so ceste razvrščene glede na kategorijo, gostoto in strukturo prometa, geografsko-klimatske razmere in krajevne potrebe. Vzdrževalci so obvezani plužiti cestišče na način, da debelina snega ne presega 10 centimetrov na mestnem območju in 15 cm snega na izven mestnem območju. Odeja debeline nekaj centimetrov se ne pluži, ampak se izvaja preventivni posip. Do takrat mora za vožnjo zadostovati predpisana oprema vozila, v prvi vrsti zimske pnevmatike in po potrebi zimske verige, ter seveda previdnost in potrpežljivost voznikov in pešcev. Za nemoteno izvajanje pluženja je pomembno tudi to, da občani avtomobile parkirajo tako, da pluženja ne ovirajo.

 

V primeru nesreče ali intervencije občani lahko pokličejo Regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali Operativno-komunikacijski center PU KR na telefonsko številko 113.

 

Drago Zadnikar

Poveljnik Štaba Civilne zaščite Občine Tržič 

Oglejte si tudi