Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Občina Tržič dobila prvo električno polnilnico

V Tržiču sta danes zjutraj (petek, 17. novembra 2017) župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in direktor Gorenjskih elektrarn Aleš Ažman predala namenu prvo polnilnico za električna vozila. S pripadajočima parkirnima mestoma čaka lastnike električnih vozil na osrednjem tržiškem parkirišču na Trgu svobode. Polnjenje je brezplačno.
Občina Tržič spodbuja trajnostno mobilnost in optimizacijo motornega prometa, zato je uspešno kandidirala na javnem razpisu Eko sklada. Denar za nakup in postavitev polnilne postaje v celoti financira Eko sklad. »Želimo biti občina, ki z energijo dela sodobno, preudarno, predvsem pa varčno, pomembna nam je tudi trajnostna naravnanost. Električna polnilnica je eden od ukrepov trajnostne mobilnosti, ki so zapisani v celostni prometni strategiji,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in dodaja, da »poleg brezplačnega polnjenja uporabniki električnih vozil sporočajo Tržiču in javnosti, da varujejo okolje in da gremo s sodobnimi trendi naprej tudi Tržičani.«

 

Polnilna postaja v Tržiču omogoča polnjenje dveh vozil hkrati, opremljena je z dvema standardnima vtičnicama, na katerih je možno trifazno polnjenje do 22 kW in je plod slovenskega proizvajalca Etrel. »V eni uri dobimo v avto 22 kW električne energije, kar zadostuje za 150 do 200 km. Prednosti električnega polnjenja vidimo v tem, da je energija proizvedena lokalno. V Tržiču je veliko hidroelektrarn (HE), tudi HE Lomščica, ki je last Gorenjskih elektrarn. Električni avto je ogljično nevtralen,   ne povzroča emisij in hrupa in je idealen sploh za mestna jedra,« je novo tržiško pridobitev pospremil Aleš Ažman, direktor Gorenjskih elektrarn. Po Ažmanovih besedah imajo lastniki vozil na električni pogon zelo pozitivne izkušnje, prav tako imajo v svojem voznem parku že dve električni vozili.

 

S postavitvijo prve električne polnilnice in brezplačnim polnjenjem želimo občane in druge potencialne uporabnike spodbuditi, da namenijo sredstva in prostor za polnjenje električnih vozil, ki bodo v kratkem številčnejše zaživela na slovenskih cestah.

 

Oglejte si tudi