Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

O mobingu in neprimernem obdarovanju na Občini Tržič

Zadnje aktualno anonimno pismo župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica obtožuje mobinga nad zaposlenimi v občinski upravi in neprimernega obdarovanja.

"Vodstvo občine Tržič se je na navedbe sicer anonimnega zapisa o trpinčenju in mobingu na delovnem mestu ter neprimerni izvedbi občinskih praznovanj takoj odzvalo. Z zaposlenimi smo se v zvezi z navedbami v anonimni vlogi 19.4. 2018 nemudoma sestali, pogovorili, se opravičili in zagotovili, da se tovrstni dogodki ne bodo ponovili," pravi direktorica občinske uprave dr. Metka Knific Zaletelj in dodaja: "Kot direktorica občinske uprave se zavedam resnosti situacije, menim, da bi morala scenarij praznovanja predhodno pregledati in odobriti. Darilo - cvetje ob obdarovanju ob 8. marcu in dnevu mučenikov je bilo primerno, sladica pa je bila premalo premišljena in je predstavljala odklon od pravil poslovnega obdarovanja in tudi ne odraža vrednot občinske uprave. Zagotavljam, da smo izvedli vse postopke skladno s predpisi oz. pravilniki in zaposlene v primeru posega v njihove pravice napotili, da prijavijo kršitve pristojnim organom, saj se le-teh v okviru občinskih postopkov anonimno ne da obravnavati v večji meri kot je bilo storjeno. Glede na pogovore z zaposlenimi pa ocenjujemo, da vsebina omenjene vloge ni nastala izpod njihovega peresa, temveč je politično motivirana in predvolilno obarvana. S tem Občina Tržič zaradi varstva pravic zaposlenih zaključuje javno polemiko, morebitne posege v dostojanstvo in osebno nedotakljivost sodelavcem pa bomo reševali pred pristojnimi institucijami."


Zadnja aktualna anonimka župana Občine Tržič obtožuje mobinga nad zaposlenimi v občinski upravi in neprimernega obdarovanja zaposlenih. S tem v zvezi lahko povemo, da se zaposleni s ciljem izboljšanja delovne klime večkrat dobimo na kratkih družabnih srečanjih. Zaposleni na srečanjih včasih dobijo manjša priložnostna darila, občasno tudi s šaljivo vsebino. Tako je bilo tudi v počastitev dneva žena in dneva mučenikov (nagelj, suho sadje in sladica).


V Tržiču »folklora« različnih anonimnih pisanj in pamfletov vzcveti nekaj mesecev pred vsakimi volitvami. S temi dejanji domačinom poznani pisci zaradi lastnih, osebnih političnih interesov blatijo in črnijo ugled Občine Tržič po različnih tiskanih in socialnih medijih. Ocene o neprimernem vedenju župana in neprimernosti daril lahko podajo izključno zaposleni in ne vsem Tržičanom znani pisci anonimk, ki po vsej verjetnosti ne prihajajo iz kroga zaposlenih.


Trditve, da se Občina Tržič in župan, mag. Borut Sajovic na vsebino anonimnega pisma nista odzvala niso točne.

  

Župan, mag. Borut Sajovic, v zvezi s tem odgovarja: »Po prejemu anonimne vloge smo se glede na navedbe sestali z zaposlenimi, ki so organizirali praznovanje. Zatem smo se sestali in pogovorili tudi z ostalimi zaposlenimi in pričeli z internimi postopki, ki jih notranja pravila v teh primerih predvidevajo. Nihče od zaposlenih, zaradi vsebine srečanj ali prejetih daril, vodstvu občine ni izrazil, da bi se ob tem počutil neprijetno ali da bi dogodke razumel na način, opisan v anonimni prijavi. Župan Občine Tržič darila nisem naročil, niti ga nisem dostavil, kot se netočno navaja, vseskozi si tudi prizadevam za dobre, korektne in poslovne odnose znotraj kolektiva. Moj pogled na vsebino praznovanja je bil, da je šlo za šaljivo obliko sladice, nikakor pa ni šlo za »čokoladni penis« ali za »falus v obliki čokolade« - to je pretirana, zlonamerna in politično motivirana trditev. Darilo - cvetje ob obdarovanju ob 8. marcu in dnevu mučenikov je bilo primerno, sladica pa je bila premalo premišljena in je predstavljala odklon od pravil poslovnega obdarovanja in tudi ne odraža vrednot občinske uprave. Če se je kdo zaradi oblike sladice ali kakršnih koli mojih izjav v preteklosti počutil trpinčenega, spolno nadlegovanega ali kako drugače napadenega, se mu opravičujem, prav tako smo se v izogib morebitnim drugačnim interpretacijam omenjene situacije zaposlenim še dodatno opravičili. Zaposlene smo napotili tudi na ustrezne inštitucije, kjer lahko kadar koli podajo prijavo, če so se ob tem ali katerem koli drugem dogodku počutili neprijetno ali če je prišlo do kakršnih koli oblik nadlegovanja ali trpinčenja na delovnem mestu.«

 

Oglejte si tudi