Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Nova vstopna informacijska točka Dovžanova soteska odprta za obiskovalce

Dovžanova soteska je eden od biserov Tržiča, ki ga vsako leto obišče več obiskovalcev. Od jutri, 30. maja dalje, bo za obiskovalce odprta vstopna info točka Dovžanova soteska. Njena vrata je pred slabo uro simbolično, glede na razmere, odprl župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Vrednost operacije Bogastvo narave, v kateri je Občina Tržič projektni partner, za občino znaša 103.552,89 evra, od tega je vrednost sofinanciranja Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja 68.619,88 evra.
Vstopna info točka Dovžanova soteska bo od 30. maja 2020 dalje odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih ob lepem vremenu od 10. do 18. ure. Glede na potrebe bomo delovni čas v glavni turistični sezoni tudi prilagajali. 

 

Vstop na območje Naravnega spomenika Dovžanova soteska v naravi predstavlja peščeno parkirišče za naseljem Čadovlje pri Tržiču, ob reki Tržiški Bistrici. Druge infrastrukture poleg informativnih tabel, ki bi omogočala interpretacijo naravne dediščine, na tej lokaciji do danes ni bilo. Individualen obiskovalec, ki je prišel brez spremstva vodnika, ni imel možnosti za pridobitev dodatnih informacij ali brošur. Razstavno-izobraževalno središče Dolina, ki leži v skrajnem severnem delu širšega območja NS Dovžanova soteska pa je od vstopne točke oddaljeno cca 2,3 km. 

»Desetletja smo vlagali sredstva v Dovžanovo sotesko, nikoli pa nismo zmogli obiskovalcu, tujcu ali domačinu zagotoviti mesta, kjer bi se lahko usedel, odpočil, kupil kakšen spominek in se naužil lepot narave. Info točka omogoča prav to. Pot do nje ni bila lahko, saj v zavarovanih območjih obstajajo posebni režimi. Zadovoljen sem, da smo z Zavodom za varstvo narave našli kompromis. Vstopna info točka Dovžanova soteska je del infrastrukture za interpretacijo naravnega spomenika in ni prvenstveno namenjena gostinski dejavnosti, seveda pa bo možno v nadaljevanju kupiti tudi kakšen napitek ali prigrizek lokalnih ponudnikov,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. 

 

Občina Tržič je projektni partner v operaciji Bogastvo narave (Program CLLD - izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020), ki ga delno sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Poleg Občine Tržič v operaciji sodelujejo še BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj, Občina Preddvor, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Kranj in Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj. Skupna vrednost celotne operacije je 160.276,14 evra, od tega vrednost sofinanciranja EKSRP 115.700,01 evra. Vrednost operacije za Občino Tržič pa je 103.552,89 evra, od tega vrednost sofinanciranja EKSRP 68.619,88 evra.

 

»Osnovni namen tržiškega dela investicije je bil pridobiti, z vidika interpretacije naravne dediščine, nepogrešljiv objekt na vstopu v naravni spomenik, kjer bodo uporabnikom na voljo vse potrebne informacije za kakovostno doživljanje narave. Pridobili smo ustrezno zbirno mesto za pričetke strokovnih in turističnih ogledov,« pravi strokovna sodelavka Občine Tržič Mateja Dolžan, ki je bdela nad projektom.  

 

Objekt je zasnovala arhitektka Katarina Langus (Arhitektova delavnica). Umeščen je na spodnjem delu parkirišča tako, da je ohranjen travnik in dostop do rečne struge. Trajnost je zagotovljena z energetsko in vodno samooskrbo, nameščenih je zadostno število stojal za kolesa. Zunanja oblika nakazuje izčiščeno stilizirano obliko pastirskega stanu, okoli vhoda so nameščeni veliki prodniki, ki lahko služijo tudi za počitek. Notranjost je enostavna in v celoti lesena, samosvoje je oblikovan prodajni pult s stekleno steno, polnjeno s pisanimi prodniki.

Na parkirišču smo namestili samostojni ekološki dehidracijski WC Kekec, ki za delovanje ne potrebuje nobenih kemikalij, ne električne energije ali komunalnega priključka, saj deluje po principu dehidracije.

 

Peščeno parkirišče je na voljo poleg informacijske točke in je zaenkrat brezplačno, Občina Tržič pa preučuje možnost uvedbe režima s parkirnino, da se zagotovi kratkotrajno parkiranje. Število parkirnih mest je omejeno, zato bomo veseli vseh tistih pohodnikov in kolesarjev, ki so to parkirišče doslej uporabljali za pričetek svojih izletov pod Košuto, da parkirajo na brezplačnih parkirnih mestih v Tržiču in parkirišče v Čadovljah prepustijo obiskovalcem naravnega spomenika.

 

Turistični informatorji bodo obiskovalcem predstavili, kaj lahko doživijo na območju naravnega spomenika, kako zahtevne so poti in jih seveda povabili tudi v Razstavno-izobraževalno središče Dolina, ki je najvišja točka razgledne poti. Seveda bodo nudili informacije tudi o pohodniških in kolesarskih poteh ter kulturnih zanimivostih v destinaciji, ki je spomladi pridobila bronasti znak Slovenia Green Destination. Na voljo bo turistični promocijski material, možno pa bo kupiti tudi zemljevide, razglednice in spominke, pa tudi kakšen napitek ali prigrizek lokalnih ponudnikov.

 

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi