Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Na Občini Tržič se dogaja

Zaključen je prvi del sanacije po lanski ujmi. Izšel je Turistični časopis Občine Tržič (december 2019 – marec 2020), odkrijte tržiško zimsko pravljico in se prepustite čarom zgodovinskega mesta. Tržiška stolpnica je energetsko sanirana in z novo fasado. Sanacija ceste v Sebenjah je zaključena. Tesno sodelovanje med Občino Tržič in turističnimi ponudniki se nadaljuje. Tržič je vključen v t. i. košarico mest kot del predsedovanja Svetu EU v letu 2021. V četrtek, 12. decembra, pa bomo na Slavnostni akademiji v Kulturnem centru Tržič počastili občinski praznik – dan, ko je cesar Friderik III. vas Tržič povzdignil v trg. Na akademiji bodo posameznikom in ustanovam, zaslužnim za napredek in prepoznavnost občine, podeljena priznanja Občine Tržič in županova priznanja.
Končan prvi del sanacije po lanskoletni ujmi

 

V Jelendolu je bil v soboto, 7. decembra pravi vaški praznik. Ob zaključku prvega dela sanacijskih del po lanskoletni ujmi, so se krajanke in krajani ob domači glasbi, hrani in pijači družili v Domu krajanov. Ob tej priložnosti je vaščane obiskal tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki je v spremstvu župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica in izvajalcev del, simbolično odprl prenovljeno cesto in nove mostove. 

 

»Današnje darilo je večje od obnove štirih mostov, parih odsekov cest, številnih zidov v strugah, prečnih pragov, zadrževalnikov, kablov za telefonijo in elektriko. Sporočilo tega darila je, da solidarnost, garanje, dobra volja, potrpljenje in razumevanje, dajo rezultat,« je povedal mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, ki 29. oktobra 2018 ne bo nikoli pozabil. Tržiška Bistrica je zgolj v treh urah narasla za 25-krat in brisala podobo doline pred seboj. »Za nami je prvi polčas, v katerega je občina vložila dober milijon evrov sredstev. Drugo leto nas čaka še obnova treh uničenih mostov, ki so za silo prevozni, nekaj kilometrov asfaltnih odsekov, obilica vodarskih del. V občinskem proračunu smo za sanacijo namenili še milijon evrov sredstev,« je dodal župan mag. Borut Sajovic. 

 

Do sedaj je država za sanacijo tega področja namenila 1,6 mio eurov. »Sanacija še ni zaključena. Računamo, da bomo  za to področje namenili še 1,7 mio eurov za urejanje ostalih vodotokov, tako da v prihodnje ob takih povišanih vodostajih ne bo več prišlo do takega razdejanja, kakršno je bilo lani v Jelendolu,« je v povedal Simon Zajc, minister za okolje in prostor. Povedal je še, da je v sprejemanju zakonska sprememba, ki bo dala pravno podlago za  to, da bo na vodnem skladu ves čas na voljo nekaj milijonov evrov za prve intervencije, ne glede na to, kakšen bo proračun.

 

 

Izšel je Turistični časopis Občine Tržič (december 2019 – marec 2020)

Občina Tržič je 2. decembra, v slovenskem in v angleškem jeziku, izdala 2. številko Turističnega časopisa Občine Tržič (december 2019 – marec 2020), kjer si lahko domači in tuji gosti preberejo o aktualnem dogajanju v občini in naredijo plan za doživetje Karavank in legende Alpske Slovenije, kako odkriti tržiško zimsko pravljico in se prepustiti čarom zgodovinskega mesta.

 

"Ob tej priložnosti zahvala uredniškemu odboru za vloženo delo in trud ter sodelovanje, da je časopis res razgiban in vsebinsko bogat," je poudaril podžupan in odgovorni urednik turističnega časopisa Jure Ferjan in ob tem dodal: "Zanimivih vsebin v časopisu ne manjka, od naravnih bogastev in kulturnih znamenitosti ter uporabnega zemljevida, pa vse do slastne tržiške kulinarike in barvite palete dogodkov in prireditev, ki so pred nami."

 

Turistični časopis Občine Tržič lahko dobite v TPIC Tržič ali pa si ga preberete na povezavi (https://www.visit-trzic.com/…/turisticni-casopis-zima-2019-…). Vljudno vabljeni k branju.

 

Tržiška stolpnica energetsko sanirana in z novo fasado

V mesecu decembru se zaključuje energetska sanacija najvišje stavbe v naši občini – stolpnice. "Zadovoljni smo, ker bo občanom v 55 stanovanjih topleje, ne nazadnje pa je tudi izgled stolpnice drugačen – lepši in sodobnejši," je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

 

 

Energetska sanacija tržiške stolpnice zaključena (Foto_Arhiv Občine Tržič).

Lastniki, ki stolpnico obnavljajo, so bili uspešni tudi na občinskem razpisu za sanacijo fasad v mestnem jedru, na katerem so pridobili 15.000 evrov sredstev. Z samo sanacijo stolpnice pa je bila povezana tudi začasna izguba skoraj 20 parkirnih mest. "Kot župan se zahvaljujem vsem tistim, ki so to sprejeli z razumevanjem. Ravno parkirna stiska ob stolpnici in v primeru gradenj kaže tudi to, da moramo na Občini Tržič razmisliti o sodobnejših ureditvah mirujočega prometa," je še dodal župan Sajovic.

 

 

Sanacija ceste v Sebenjah zaključena

Občina Tržič je v mesecu decembru zaključila dela na dveh krajših, a pomembnih odsekih, v krajevni skupnosti Sebenje, in sicer uredila se je cesta do Stegnarja in kratek odsek ceste mimo Lavtarja. Urejeno je odvodnjavanje, vgrajena pa je tudi možnost kasnejše vgradnje javne razsvetljave. "Oba odseka cest sta bila v vaseh že več desetletni problem, predvsem zaradi nerešenih lastniških razmerij in razmerij med sosedi," izpostavlja župan Sajovic in nadaljuje: "Kot župan sem zadovoljen, da nam je to uspelo urediti. Dela je izvedlo komunalno podjetje iz Tržiča, torej domači izvajalec. Skupno so dela vredna okoli 60.000 evrov. Pomembno je, ker imajo ljudje sedaj boljšo kvaliteto življenja, občina pa nižje stroške vzdrževanja."

 

 

Tesno sodelovanje med Občino Tržič in turističnimi ponudniki

V ponedeljek, 2. decembra, je v Gostišču Karavla potekal že 5. sestanek s ponudniki turističnih nastanitev in ponudniki gostinskih storitev v Občini Tržič. Sestanek se je pričel s kratko predstavitvijo platforme Google My Business s strani Mateja Kalana iz podjetja Forward. Gostujoči predavatelj je predstavil prednosti uporabe in načine, kako lahko ponudniki izboljšajo svojo pozicijo v sami platformi. Nato je Mateja Dolžan predstavila popolnoma sveže izdan turistični časopis za zimsko/spomladansko sezono, katerega so dobili tudi prisotni ponudniki. Sledila sta Petra Hladnik in Klemen Srna s pozivom gostinskim ponudnikom po tesnejšem sodelovanju s turističnim sektorjem in kreacijo novega enotnega promocijskega produkta v destinaciji. 

 

Prihodnje srečanje bo praviloma potekalo 27. januarja 2020 na tematiko Zelene sheme slovenskega turizma, pridobivanja zelenih znakov in trajnostnega razvoja turizma.

 

 

Tržič del predsedovanja Svetu EU v letu 2021

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 drugič predsedovala Svetu Evropske unije. Ker so priprave v zvezi z dogodkom izredno zahtevne, so s pripravami in organizacijo na Vladi RS že v polnem teku. V začetku septembra smo na Občino Tržič prejeli povabilo lokalnim skupnostim k sodelovanju pri pripravah in izvedbi predsedovanja, na katerega smo se odzvali in posredovali svojo prijavo s ponudbo našega bogatega  naravno - kulturnega programa.

 

Ožja delovna skupina pri pripravi programa je naš koncept, skupaj s prispevki, potrdila in nas uvrstila v katalog Košarice mest. To je odlična priložnost za krepitev ugleda in prepoznavnosti naše občine na gospodarskem in turističnem področju.

 

V letu 2019 bo enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka prejelo več kot 140 staršev

Na podlagi Odloka o enkratnem denarnem prispevku za novorojence v Občini Tržič se staršem, ki so državljani RS in imajo prijavljeno stalno bivališče v Občini Tržič, na njihovo zahtevo (vlogo) dodeli enkratni denarni prispevek za novorojence, ki prav tako morajo biti državljani RS s stalnim bivališčem v Občini Tržič.

 

Višina pomoči je do 1. 7. 2019 znašala 220 evrov, po tem datumu rojstva otroka pa na podlagi spremembe odloka 250 evrov.  Občina Tržič bo v letošnjem letu omenjeno pomoč namenila za več kot 140 otrok.

 

Vlaganja v ceste v letu 2019

Na Občini Tržič se spremlja in nadzira izvajanje gospodarske javne službe vzdrževanje občinskih cest, kar se odraža v doseganju planirane realizacije in pogodbene obveznosti s koncesionarjem Komunalo Tržič d.o.o. Za doseganje tega cilja je vloženega veliko napora in strokovnega dela, saj so potrebna usklajevanja s koncesionarjem pri napovedi mesečnega plana del in nadzora nad obsegom ter kvaliteto izvedenih del. V letošnjem letu, po podatkih do konca meseca oktobra, je bilo realizirano za dobrih 544.000 evrov del, kar predstavlja okoli 87 % celotne vrednosti.

 

Potekajo aktivnosti za priključek Ravne - sever

Na nedavnem zboru krajanov Krajevne skupnosti Ravne je bilo eno izmed pomembnih vprašanj, kako kaže s priključkom Ravne – sever, ki bi nekoliko razbremenil prometno stisko v naselju. Na nek način pa z dodatnimi površinami olajšal tudi parkiranje. "Občina Tržič se že nekaj let trudi z odkupom zemljišč. Gre za specifične razmere na strani lastnikov, nekaj seveda razseljenost po vsem svetu, na drugi strani tudi denacionalizacija, pa različni pogledi … V minulem mesecu novembru smo uspeli z odkupom za dobrih 46.000 evrov zemljišč," pojasnjuje župan Sajovic. 

 

Občina sedaj že razpolaga s skoraj polovico potrebnih zemljišč, projekt ima tudi na idejni ravni že izdelane vse rešitve. "Seveda, čaka nas še odkup preostalega dela zemljišč. Za vse skupaj bo potrebno več kot 120.000 evrov, potem pa zahtevno pridobivanje dokumentacije, na koncu pa tudi, zagotovo za občino velik finančni zalogaj, kajti priključek Ravne – sever ocenjujemo na več kot pol milijona evrov. Zahtevne bodo tudi vodarske ureditve, zahtevane s strani države. Gre za poplavno varnost ob Mošeniku, tako da si ta trenutek terminskega plana, kdaj bo investicija prišla na vrsto, še ne upam napovedovati," še dodaja župan Sajovic.

 

V tem tednu ne zamudite naslednjih zanimivih prireditev in dogodkov:

Ponedeljek, 9. december 2019
17.00 Novoletni bazar

17.00 Beremo s Tačkami pomagačkami

17.20 Streljanje z zračnim orožjem ob občinskem prazniku in prvenstvo Društva upokojencev Tržič

18.15 Delavnica za odrasle: Odkrivamo lepoto čipke - klekljarska delavnica

---> Kegljaški turnir - 4. Memorial T. Ahačiča- Fogla (od 2. do 14. decembra 2019)

 

Torek, 10. december 2019
15.30 Srečanje onkoloških bolnikov

17.00 Beremo s Tačkami pomagačkami

19.00 Predstavitev avtorja: Tadej Golob

 

Sreda, 11. december 2019
9.00 Čajanka: Bralna značka za odrasle

11.00 Individualna pomoč za uporabnike računalnika

17.00 Delavnica: Izdelajmo svojo fresko

 

Četrtek, 12. december 2019
16.30 Božično novoletni sejem

17.00 Ura pravljic

17.00 Delavnica: Izdelajmo svojo fresko

19.00 Slavnostna akademija ob občinskem prazniku

 

Petek, 13. december 2019
---> 25 let ansambla Zarja in Lomskih fantov

 

Sobota, 14. december 2019

---> Projekcija filma Načeta paleta

---> Mladinski planinski izlet: Dom pod Storžičem (1123 m)


Nedelja, 15. december 2019
15.00 Božič v srcu Karavank - koncerta Poslušajte vsi ljudje


Za več informacij in podrobnosti o dogodkih v Občini Tržič kliknite TUKAJ.

 

Vljudno vabljeni, da nas spremljate na družabnih omrežjih (Facebook: @ObcinaTrzic in Twitter: @obcinatrzic).

 

 

Fotografije: arhiv Občine Tržič, Media butik

 

Povezave

www.trzic.si

Oglejte si tudi