Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
25°C
12°C
NED.
24°C
12°C
4740

Na Občini Tržič se dogaja

Prometni dan v starem mestnem jedru uspel. Preverite, kako in kje poteka sanacija po oktobrski ujmi. Ulica do Stegnarja bo kmalu asfaltirana. V Bistrici pri Tržiču bo uresničena pobuda po postavitvi vodnjaka z vodometom. Sosvet starejših Občine Tržič je razpravljal o aktualnih tematikah, Ministrstvo za zdravje pa bo v občini Tržič financiralo pilotni projekt na področju starejših v višini več kot 2,6 milijona evrov.

Prometni dan v starem mestnem jedru uspel

V petek, 4. oktobra, je potekal prometni dan v starem mestnem jedru kot sklepni dogodek v sklopu programa Evropskega tedna mobilnosti v letu 2019 v Tržiču.

 

Dogodek je bil namenjen predvsem našim najmlajšim, udeležilo se ga je okoli 150 otrok iz tržiških vrtcev in tretji razredi iz vseh treh tržiških osnovnih šol. "Dogodek je uspel. Verjamem, da smo se vsi skupaj, poleg zabavnega druženja, tudi veliko naučili in da bo zavest, da je potrebno biti na cesti zbran in previden vedno v naših mislih," je povedal podžupan Občine Tržič Jure Ferjan, ki je kot koordinator letošnjega ETM v Občini Tržič zadovoljen z izvedbo aktivnosti.

 

Ob pestri ponudbi aktivnosti na prometno tematiko, so prometni dan zaznamovale tudi delavnice: prometni poligon, izdelaj si kresničko, risanje prometnih risbic in risanje s kredami, pisanje prometnih kartic, prometne igre (tri v vrsto, prometni spomin, prometni domino, XXL čevlji …) … Dogodek je popestril obisk policije, otroci pa so bili še posebej navdušeni nad lutkovno igro "NIKA IN PROMET" v izvedbi Lutkovnega gledališča Toneta Čufarja Jesenice.

 

Tematika mobilnosti in prometne varnosti je pomembna za vse nas, da poskrbimo za svojo varnost in varnost ostali udeležencev v prometu, bodisi v avtu, bodisi ko se vozimo s kolesom, pa tudi ko gremo peš. "Vesel sem, da je za nami še en uspešno zaključen program evropskega tedna mobilnosti, ki je tokrat trajal mnogo dlje kot en teden. Verjamem, da smo uspeli povečati zavedanje, da je varnost v prometu odvisna od nas vseh, kot tudi, da trajnostna mobilnost hodi z roko v roki tudi z bolj zdravim načinom življenja, torej, da manj časa preživimo v avtomobilih in se več gibamo," je podžupan Ferjan povzel sporočilo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti.

  

Sanacija po oktobrski ujmi intenzivno poteka

V sklopu sanacije po neurju, ko so bile močno poškodovane struge, ne samo Slapu preko Čadovelj in Doline do Jelendola, temveč tudi v Lomski dolini je prva etapa obnove ceste z dvema zadrževalnikoma že zaključena, stroji vodnogospodarskega podjetja iz Kranja pa so se že preselili na strugo Lomščice.

 

V Lomščici poteka v prvi fazi obnova struge Lomščice v starem delu vasi, kjer so ogrožene hiše, kmetijska zemljišča in tudi občinska infrastruktura, cesta z vodovodom. "Dela so se že začela in najnujnejše v strugi je pred morebitnimi jesenskimi neurji že postorjeno," poudarja župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in ob tem dodaja: "Zahvaljujem se sosedom oz. lastnikom zemljišč, ker nam omogočajo gradnjo in možnost dostopa."

  

Ulica do Stegnarja bo kmalu asfaltirana

Občina Tržič uspešno napreduje tudi na gradbišču v Sebenjah. "Ulica do Stegnarja čaka na ureditev že več desetletij. Zadovoljen sem, da smo končno uspeli dobiti in poenotiti večino krajank in krajanov, ki živijo v tistem delu naselja. Najprej se zahvaljujem tistim, ki so nam omogočili prekope za odvajanje padavinskih in meteornih voda," je povedal župan Sajovic. Dela v sami ulici uspešno napredujejo. Ta trenutek je obnovljene že polovice ulice, po besedah župana naj bi v 3 do 4 tednih tam končno dočakali tudi asfalt.

 

"Na eni strani to pomeni  vgrajevanje dodatne infrastrukture, tudi javna razsvetljava in meteorno odvodnjavanje, ki je v tem koncu Občine Tržič še poseben problem," poudarja župan Sajovic in dodaja: "Na drugi strani pa bomo vsi skupaj omogočili tudi lažje opravljanje ene od dejavnosti, hkrati pa bistveno zmanjšali tudi stroške vzdrževanja." Dela, ki jih izvaja komunalno podjetje iz Tržiča bodo presegla 60.000 evrov, v sklopu tega pa bo urejen tudi odsek makadamske poti, mimo Lavtarja proti polju, kjer je investicija ocenjena na 7.000 evrov.


V Bistrici pri Tržiču priprave na postavitev vodnjaka z vodometom

V Krajevni skupnosti Bistrica pri Tržiču se bodo v kratkem začela dela na dograditvi parka javne površine z vodnjakom vodometom in klopcami ter počivališčem. "Javnim površinam smo v zadnjih letih namenili veliko pozornosti, pa tudi sredstev, zato je zagotovo vsem na oči vidno, da je Bistrica bistveno bolje vzdrževanja in pokošena," razlaga župan Sajovic in dodaja: "Apeliram na vse naše občanke in občane, da se na javnih površina obnašamo odgovorno, da jih ne smetimo in da pobiramo iztrebke za našimi štirinožnimi prijatelji."

 

Investicija za izvedbo omenjenega projekta znaša okoli 20.000 evrov. Pobuda je prišla s strani prejšnjega vodstva Krajevne skupnosti Bistrica pri Tržiču gospe Vide Raztresen. "Vesel sem, da jo v letošnjem letu lahko skupaj, v zadovoljstvo vseh realiziramo," je poudaril župan Sajovic.

 

Na Sosvetu starejših o še lepšem preživljanju tretjega življenjskega obdobja

V ponedeljek, 30. septembra, je potekala 2. redna seja Sosveta starejših Občine Tržič, kjer so z deležniki, ki dnevno sooblikujejo življenje starejših, spregovorili o aktualnih temah, kako 3. življenjsko obdobje v Občini Tržič narediti (še) lepše.

Med drugim je bilo govora tudi o pomembnih projektih, kot so Starejši za starejše pod okriljem Društva upokojencev Tržič, prometni varnosti za starejše in aktivnostih Doma Petra Uzarja Tržič, ki uspešno izvaja projekt GEROBUS.

"Veseli me, da smo na seji soglasno sprejeli sklep, v katerem je SSOT podprl organiziranje posebnega prevoza za starejše (v smislu projekta Prostofer). Zgodba bo praviloma zaživela že v letu 2020," je povedal podžupan Jure Ferjan, ki predseduje Sosvetu starejših Občine Tržič in ob minulem mednarodnem dnevu starejših (1. oktober) dodaja: "Upam in želim si, da bodo lepim besedam vodilnih odločevalcev na državni ravni, ki smo jih slišali na 19. festivalu za tretje življenjsko obdobje, sledili tudi konkretni ukrepi, ki bodo uredili najbolj pereča področja, od pokojninske reforme, trajnostne oskrbe in medgeneracijskega sodelovanja, da bo tudi starost lepa in varna."

Dom Petra Uzarja Tržič se je prijavil na razpis Ministrstva za zdravje za izvedbo pilotnega projekta "Preoblikovanje obstoječih mrež ter vstopa novih izvajalcev za nudenje skupnostnih storitev in programov za starejše", ki tehta več kot 2,6 milijona evrov in bodo njegove ugotovitve služile tudi kot podlaga za pripravo oz. nadgradnjo Zakona o dolgotrajni oskrbi. "V minulem tednu smo prejeli sklep ministrstva, da je bila tržiška prijava uspešna. To pomeni velik potencial za razvoj področja in tem, ki vplivajo na vsakdan starejših v naši občini. Ob tem zahvala Domu Petra Uzarja Tržič, Zdravstvenemu domu Tržič in ostalim podpisnikom dogovora o sodelovanju znotraj projekta. Zadovoljen sem, da je tudi Sosvet starejših prispeval svoj delež pri pridobitvi projekta. Sedaj pa je čas za implementacijo in verjamem, da bodo pozitivne učinke projekta najbolj čutili naši starejši," je še povedal podžupan Ferjan.

 

V tem tednu ne zamudite naslednjih zanimivih prireditev in dogodkov:

 

Ponedeljek, 7. oktober 2019
18.15 Delavnica za odrasle: Odkrivamo lepoto čipke - klekljarska delavnica

18.30 Bono HIIT vadba za moške

19.30 Bono HIIT vadba za ženske

---> Trening varne vožnje Ljubična z Društvom upokojencev Tržič

---> Bralna značka KNJIGA POJDI MED TRŽIČANE

---> Družinsko branje

 

Torek, 8. oktober 2019
15.30 Srečanje onkoloških bolnikov

---> Bralna značka KNJIGA POJDI MED TRŽIČANE

---> Družinsko branje

 

Sreda, 9. oktober 2019
10.00 Digitalno = realno = normalno

14.00 Individualno svetovanje: SPOT TOČKA

16.00 Srečanje članov Društva upokojencev Tržič, starih 85 in več let

18.30 Bono HIIT vadba za moške

19.00 Predavanje: Izzivi in prihodnosti virtualne ter obogatene resničnosti

19.30 Bono Step interval za ženske

---> Bralna značka KNJIGA POJDI MED TRŽIČANE

---> Družinsko branje

 

Četrtek, 10. oktober 2019
17.00 Time for Tea - pogovorna skupina v angleščini

17.00 Ura pravljic: predstavitev slikanice Košutar

18.00 Odprtje razstave: Obrazi ulice, fotografska razstava

19.30 Bono Zdravo telo za moške in ženske

---> 60 let Komunale Tržič

---> Bralna značka KNJIGA POJDI MED TRŽIČANE

---> Družinsko branje

 

Petek, 11. oktober 2019
9.00 Razstava: Obrazi ulice, fotografska razstava

20.00 Matjaž Javšnik: Striptiz

---> Bralna značka KNJIGA POJDI MED TRŽIČANE

---> Družinsko branje

 

Sobota, 12. oktober 2019
8.00 Praznovanje 60. obletnice Ljudske univerze Tržič

8.00 Oktobrski tržni dan

8.30 Romanje ob prazniku Rožnovenske Marije

---> POHOD: Kalška gora (2047 m)

---> Bralna značka KNJIGA POJDI MED TRŽIČANE

---> Družinsko branje


Nedelja, 13. oktober 2019
---> Bralna značka KNJIGA POJDI MED TRŽIČANE

---> Družinsko branje

Tudi v tem tednu si lahko ogledate razstavo Marjana Mančka "Ilustracije in razstava starih igrač" v Galeriji Paviljon Tržič.


Za več informacij in podrobnosti o dogodkih v Občini Tržič kliknite TUKAJ.

Vljudno vabljeni, da nas spremljate na družabnih omrežjih (Facebook: @ObcinaTrzic in Twitter: @obcinatrzic).

Fotografije: arhiv Občine Tržič

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi