Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
1°C
Oceni objavo

NA GORENJSKI PLAŽI BO ŽE V TEM MESECU FLETNO POLETNO

Projekt »Gorenjska plaža« se počasi zaključuje. Končna podoba kopališča, ki so ga vsi Tržičanke in Tržičani, pa tudi ostali Gorenjci težko čakali in z zanimanjem spremljali celotno obdobje izgradnje, je že vidna. Že v tem mesecu se bodo odprla vrata novega letnega kopališča v Tržiču, z njim pa sodoben bazen,ki bo nudil rekreacijo, ohlajanje na svežem zraku in sprostitev v domačem kraju. Površine bazenov so povsem primerljive z nekdanjim bazenom, ki je po vodnih površinah meril okoli 1.080 m2, nov kompleks pa meri 974 m2. V bazenu bo voda ogrevana do 26 stopinj C s pomočjo solarnih panelov, ki prekrivajo celotno zgradbo na »Gorenjski plaži«. Za igrivost v vodi bo z divjo reko in masažnimi stoli poskrbljeno v polkrogih, bolj športnim plavalcem pa je namenjen 50 m bazen. Poleg bazenskega dela z velikim in otroškim plavalnim bazenom, ki sprejmeta več kot 400 ljudi, z otroškim igriščem in večnamensko ploščadjo za animacijo, Tržič z Gorenjsko plažo pridobiva še prireditveni prostor za kulturne in družabne prireditve ter sodoben gostinski objekt s 120 sedeži, z možnostjo dostopa za bazenske in zunanje obiskovalce. Posedanje na terasi nudi pogled na Kriško goro.
Kljub večkratnim poizkusom (objavi javnega razpisa za zbiranje nezavezujočih ponudb, javnega zbiranja ponudb ter javne dražbe) Občina Tržič še ni prejela ponudbe za najem gostinskega dela objekta. Slaba izkušnja z iskanjem najemnika, ki bi dokončal celotni del gostišča v lanskem letu, je spremenila načrte. V proračunu je občina za letošnje leto tako zagotovila dodatna sredstva za dokončanje gostinskega dela do pete podaljšane faze in načrtuje oddati lokal interesentu, ki bo s svojimi načrti doprinesel k skupni dolgoročni rešitvi. Občina bo za letošnje leto poskrbela za gostinsko ponudbo na bazenski ploščadi in v sodelovanju z občinskim podjetjem Bios d. o. o. zagotovila pomični objekt, kjer bodo postregli s hladno pijačo in pripravljenimi prigrizki. Prav tako bodo na voljo senčniki in ležalniki.

Za odprtje »Gorenjske plaže« je potrebno pridobiti še uporabno dovoljenje. Tehnični pregled na objektu, ki je pogoj za pridobitev dovoljenja, je bil opravljen 23. junija. Z izpolnitvijo pogojev pri tehničnem pregledu in preizkusu kopalne vode, ki se opravlja, bo zagotovljeno vse potrebno, da bo Upravna enota Tržič lahko izdala uporabno dovoljenje najkasneje v 30 dneh od opravljenega tehničnega pregleda oziroma najkasneje do 23. julija letos. Po izdanem uporabnem dovoljenju bo bazen pričel z obratovanjem.

Gorenjska plaža se v večjem delu financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki prispeva več kot 2,6 mio evrov, proračun Občine Tržič zagotavlja sredstva v višini nekaj manj ko 1,3 mio evrov, skoraj 0,4 mio evrov pa bo primaknila država. Zaradi projekta se Občina Tržič ne bo zadolževala.

Časi so težki in med samo izvedbo investicije so se pojavili tudi očitki, zakaj Občina evropskega denarja namesto v bazen ni investirala v ustvarjanje novih delovnih mest,“ pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. „Takšen razmislek je glede na zaostreno gospodarsko situacijo vsekakor razumljiv in tudi zato občina vodi številne aktivnosti v smeri izboljšanja poslovnega okolja ter pomoči domačim gospodarstvenikom. Evropska sredstva, ki pa smo jih pridobili za prenovo nekdanjega bazena, so strogo namenska za izgradnjo kulturne in turistične infrastrukture. Ulovili smo zadnji vlak v tej finančni perspektivi in če priložnosti ne bi izkoristili, bi verjetno Tržič bazen izgubil za vedno.“


Teden dni pred uradnim odprtjem Gorenjske plaže vas bomo povabili na novinarsko konferenco, na kateri boste dobili še dodatne informacije in si objekt, med prvimi, tudi od blizu ogledali. Predviden datum odprtja je petek, 25. julij 2014.

»Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Razvoj regij«, prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi««.


Oglejte si tudi