Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
12°C
-1°C
PET.
15°C
-1°C
4168

Spominska plošča Ph Mr Bohuslavu Lavički

Ob 75-letnici smrti lekarnarja in zbiratelja Ph.Mr. Bohuslava Lavičke pripravlja Rotary klub Tržič Naklo odkritje spominske plošče. Plošča bo nameščena v Tržiču na hiši, kjer je Lavička živel in delal od leta 1911 do svoje smrti 1942.

Spominsko ploščo bomo odkrili v torek 9. Maja ob 18. uri  pred hišo na Predilniški 2 v Tržiču. Ob odkritju pripravljamo spominsko prireditev, na katero ste prisrčno vabljeni.

Bohuslav Lavička se je rodil 1.maja 1879 v Chrudimu na Češkem. Po končani gimnaziji se je vpisal študij farmacije na Karlovi univerzi v Pragi, kjer je promoviral leta 1901. Po diplomi je služboval po različnih krajih Avstro-Ogrske in Švice, leta 1909  je prišel v Slovenijo in leta 1911 od lekarnarja Robleka v Tržiču odkupil lekarno. Z leti se je uveljavil kot priznan lekarnar, sam je gojil zdravilne rastline in jih predeloval v zdravila. Raziskovanje zgodovine farmacije in znanosti nasploh je bilo njegovo prirojeno nagnjenje in tako je tekom let nastala obširna zbirka lekarniških predmetov in literature, ki se danes nahaja v tovarni Lek v Ljubljani.

Kot velik svetovljan in svobodomiseln intelektualec je bil s svojim kritičnim pogledom na takratno dogajanje trn v peti okupacijskim oblastem in kot talec ustreljen 16. julija 1942 v Kovorju.  

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!