Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Razstava Mihe Maleša v Galeriji Paviljon NOB

MIHA MALEŠ S POTI Galerija Paviljon NOB, Predilniška cesta 12, 4290 Tržič 7. februar 2019 – 21. marec 2019 Gostujoča razstava Medobčinskega muzeja Kamnik, Galerija Miha Maleš

Z razstavo Mihe Maleša v Galeriji Paviljon NOB v letu 2019 se pridružujemo drugim razstavam vrhunskih umetnikov, ki jih organiziramo od leta 2016 do danes. V letošnjem letu pripravljamo razstave mlade multimedijske umetnice Eve Petrič, ilustratorja Marjana Mančka ter akademskega kiparja in konceptualista Marka Pogačnika.   

  

Miha Maleš, Hercegnovi, 1958, monotipija, 39 x 52 cm, hrani Galerija Miha Maleš

 

V četrtek, 7. februarja 2019, ob 18. uri odpiramo občasno razstavo Mihe Maleša (1903–1987), izjemnega grafika, slikarja, risarja, založnika in fotografa. V zgodovino slovenske likovne umetnosti se je zapisal kot vsestranski umetnik, ki je svoje zamisli uresničeval v grafičnih medijih, na velikih slikarskih platnih, ilustracijah pesniških zbirk, v cerkvenem freskoslikarstvu, vitražih in keramiki.

Gostujoča razstava S poti Medobčinskega muzeja Kamnik, Galerija Miha Maleš, ki v svoji zbirki hrani 2634 umetnikovih del, predstavlja Miho Maleša kot izjemnega grafika, ki se je preizkušal v različnih grafičnih tehnikah od lesoreza, linoreza, litografije, litogravure in monotipije. Prav slednja, ki jo je pri nas najbrž prvi uveljavil, mu je omogočala, da je najizraziteje izražal svoj osebni in vizualni svet, ki je bil v zanj značilnem raziskovalnem duhu odprt za novosti. Motivno se je v tej grafični tehniki razživel na potovanjih po Evropi leta 1951 in številnih mestih Sredozemlja v letih 1957 in 1958. Nastale so barvite podobe krajinskih zapisov in mestnih predelov Pariza, kjer je dlje časa tudi živel, Nice, Arlesa, Bruslja, Londona, Amsterdama in toplih sredozemskih mest Korčule, Dubrovnika, Splita, Ulcinja. Maleša so prevzemale oblike izražanja in možnosti, ki jih je ponujalo sočasno evropsko slikarstvo, s katerim se je seznanil na svojih potovanjih. Enkrat je zapisal, da je v Parizu zanj »skoraj vsaka hiša ali palača kot šopek rož«. Pogosto je upodabljal lastna doživetja, spomine in hrepenenja v svobodi ustvarjalne moči in pri tem ustvaril avtentičen likovni izraz. Svojo umetnost, ki je realistična in barvita, je pod vplivom sproščene francoske umetnosti uresničeval z liričnim občutjem, odlikujeta pa jo lahkotna in elegantna linija ter bogat kolorit.

 

 

Miha Maleš

Miha Maleš je bil rojen 6. januarja 1903 v Jeranovem nad Kamnikom, umrl je 24. junija 1987 v Ljubljani. Šolal se je v Zagrebu, na Dunaju in na grafični specialki v Pragi. Po diplomi se je leta 1927 vrnil v Ljubljano in naslednje leto ustanovil skupino Četrta generacija. Ukvarjal se je z založništvom in publicistiko, bil urednik revije Ilustracija in v samozaložbi izdal več grafičnih map in bibliofilskih knjig, ki jih je opremil s svojimi risbami in grafikami. Leta 1936 je ustanovil lastno Bibliofilsko založbo, pod njenim okriljem je do 1945 izhajala prva slovenska likovna revija Umetnost. Leta 1930 je na Kongresnem trgu v Ljubljani odprl Umetniški salon za rezbarstvo, podobarstvo, pozlatarstvo, prodajo umetnin in izdelovanje umetniških reklamnih osnutkov. Njegov motivni svet je raznolik, v njem se prepletajo ikonografske teme od potreta, avtoportreta, figure do krajine in tihožitij. Bil je slikar resničnih doživetij narave, cvetličnih in živalskih motivov, erotike, interpret literarnih snovi. Leta 1980 je Kulturnemu centru Kamnik podaril 2634 svojih del za Galerijo Miha Maleš, ki so jo odprli leta 1987 v Kamniku. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad – najpomembnejša Prešernova nagrada za življenjsko delo mu je bila dodeljena leta 1977. 


Kustosinji: Saša Bučan, Janita Košir

Dodatne informacije: Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja 04/ 59 23 810, Janita Košir, kustosinja 04/53 15 500.

 



 

Oglejte si tudi