Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
8°C
ČE.
26°C
10°C
Oceni objavo

Premiera igrice Čaruhle

Preteklo soboto smo za uvod v jesenske počitnice v Podljubelju premierno predstavili igrico za otroke od najmlajšega do najstarejšega, ki jo je tako rekoč "od A do Ž" pripravila Odrasla igralska skupina KUD Podljubelj. Kako lepo je bilo spet pod odrom imeti na široko odprte otroške oči, smeh in vrvež ...

Podljubeljsko kulturno-umetniško društvo je v začetku letošnjega leta menjalo vodstvo, saj se nekdanja predsednica ga. Irena Romih posveča novim kariernim izzivom, sodelovanje pri kulturni kraja pa sicer ostaja, a v manjši meri. Sočlanice in sočlani ji kličemo hvala in srečno, pa kar tako naprej. Novi predsednik je postal Miha Lindav, sicer pobudnik mnogih projektov društva v preteklosti in zagotovo društvena gonilna sila.

Prvi zadani projekt pod novim vodstvom je bilo pripraviti odrsko doživetje, namenjeno otrokom. Iskali smo besedila, primerna za izvedbo, pa nam nič pravega ni prišlo naproti. In zakaj ne bi naredili nekaj čisto svojega? Ko je prišel vzgib, je v nekaj urah nastal oris za čisto našo, izvirno šentansko igrico Čaruhle, ki jo je napisala Kristina Lindav, članica odrasle igralske skupine KUD Podljubelj. Ideja je prišla iz lokalnih ledinskih imen, ki so resnično zanimiva, izvirna in kar sama burijo domišljijo. Avtorica besedila si je zamislila tudi enostavno sceno, katere osnova so kar senčniki oz. dežniki, in kostume, ki skrivajo celo drobne lučke, kar pripomore k čarobnosti.

Zgodba pa gre nekako takole. V šentanski gozd, najbrž na področje današnje Čarovce v Podljubelju, pridejo tri damice, pravzaprav čarovnice – izvirno domače poimenovane »čaruhle«, ki pa svojih čarobnih moči še niso dodobra odkrile. To odkritje in spremembo v prave čaruhle doživijo lahko le s povezovanjem s silami narave. Kar pa seveda ni enostavno, saj tu naravi vlada temačni Grom, ki s potresi, ki jih nosi v žepih, ruši naravna ravnovesja.

Kako čaruhle odkrijejo svoje moči in uženejo Groma, so odkrili obiskovalci premiere, ki je bila 23. oktobra v dvorani KS Podljubelj. Veseli smo bili vseh malih in velikih ljubiteljev odrskih postavitev, ki so poleg doživetja s seboj domov odnesli še »čaruhlasto pobarvanko« z nekaj vsebine o ledinskih imenih (priložena tudi med slikami).

Likom in šentanski pokrajini so življenje vdihnili Darja Grm - čaruhla Zarja, Andreja Ciuha - čaruhla Violeta, Mojca Krašovec - čaruhla Zora, Bojan Rejc - Grom, Miha Lindav - potok Mošenik, Kristina Lindav - gora Košuta in Marko Nemc - drevo na Gubi. Kot pripovedovalec je nastopil Nejc Perko, prelep "glas narave" v pesmici pa je prispevala Lara Grm, mlada pevka iz Podljubelja. Vsak član ekipe je prispeval delček sebe in s svojimi idejami in dobro voljo doprinesel k skupni celostni podobi in toplo sprejeti izvedbi na odru.

Izvedbo projekta sta omogočili Zveza kulturnih organizacij Tržič in Občina Tržič. Na ogled ponovitve vas bomo povabili v decembru, pod isti oder, če bodo le dopuščale epidemiološke razmere.


V pozdrav maha
Odrasla igralska skupina KUD Podljubelj

Oglejte si tudi