Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Nov projekt KUD Podljubelj: "kamiŠIBAJ V ZAVETJE GORA"

V KUD Podljubelj smo si letos zadali izziv, za katerega upamo, da je pravzaprav šele začetek obširnejše in daljše ustvarjalne zgodbe. Gre za projekt širjenja kamišibaja, ki je v osnovi japonsko potujoče ulično gledališče, pri katerem pripovedovalec iz samostoječega okenca, imenovanega butaj (včasih je bil pritrjen na kolo), drugo za drugo vleče slike oz. risbe, ki dopolnjujejo pripoved. Le-to pa je lahko zgodba, pesem, dokumentarec ali celo šala, tu res ni meja, kot pri filmu. Tudi kadriranje, ustvarjanje napetosti in razmislek, kaj s kamišibajem prikazati od blizu, kaj od daleč, je sorodno filmu. In ravno v tem je njegov čar; je okno v zgodbe in okno v ljudi, začara s preprostostjo in intimnostjo, doživetje pa je zato lahko intenzivno in globoko.
Projekt smo začeli s povezovanjem s Podružnično osnovno šolo Podljubelj, kjer so pobudo KUD-a sprejeli odprtih rok. K sodelovanju smo povabili izvajalki delavnic Barbaro Ahačič Osterman in Katarino Peterc, izkušeni kamišibajkarici in organizatorki izobraževanj v Knjižnici Domžale, ki sta otrokom že pred zimskimi počitnicami predstavili kamišibaj. Nekateri v četrtem razredu so ga že poznali, saj so se s to umetnostjo spogledovali v šoli kot prvošolčki. Ravno zato so ga še toliko bolj vzeli za svojega. Po kulturno obarvanem dopoldnevu sta Barbara in Katarina otroke povabili na delavnico, ki je bila preteklo soboto izvedena v Domu krajanov Podljubelj in se je je udeležilo 12 otrok, starih od 7 do 10 let.

Prav na gregorjevo se je torej zgodila 3-urna otroška delavnica z zaključkom za starše oz. družine. Res moramo pohvaliti delovno vnemo in navdušenje vseh otrok. Najprej so se lotili razčlembe vsak svojega besedila, nato načrtovanja slik in potem likovne izvedbe na listih formata A3. To res ni mačji kašelj! 

In potem produkcija. Kakšna produkcija! Ugasnili smo večino luči, prižgali eno malo večjo, ki je obsvetila butaj, in nekaj manjših za čarobno vzdušje - in se je začelo. Pika je predstavila Dva morska psa, Neja drobno zgodbico Mehurčka, Eva pesmico Jaz, Brina Inja uganko o zanimivi morski živalci (ne bomo izdali, kateri :), Krištof zgodbo Gospod in jabolko, Ana prigodo Kuža Piki noče k veterinarju, Gašper in Mark sta skupaj predstavila Tri ježke na potovanju, Ela zgodbo Vetrovi se prepirajo in Zoja pripovedko Marec. Vsi razen zadnjih dveh so bili avtorski kamišibaji, torej so otroci zgodbe oz. pesem napisali kar sami. Prav vsi pa so se odrezali odlično, vsak je bil edinstven, in starši smo ostali brez besed. Skoraj dokončana je bila še uganka, ki si jo je izmislila Jerca, in zgodba Kako je tepček rešil luno, ki jo je v kamišibaj spremenil Jernej. Ti dve si bomo z veseljem ogledali ob naslednji priložnosti, najverjetneje bo to na festivalu kamišibaja v Podljubelju 7. maja letos.

Takrat bodo lahko na ogled postavili svoje kamišibaje še udeleženci delavnice za odrasle, ki bo v domu krajanov 19. marca. Ni še prepozno, da se je udeležite, če imate radi zgodbe, pripovedovanje, likovni izraz ali pa le kaj od naštetega (http://www.kudpodljubelj.si/aktualno/), tako kot mi, člani odrasle igralske skupine KUD Podljubelj.

Vabljeni v našo družbo, udeležba je brezplačna, ne pa brez vložka vaše ustvarjalne energije :)

Podljubeljski KUD-ovci spet mahamo v pozdrav!


P. S. Čisto edinstvene butaje v obliki gore (oz. silhuete Velikega vrha) - v kontekstu projekta in umeščenosti naše lepe vasice v zavetje gora - nam je po naših željah izdelal prijatelj Aleš (MegA tech). O tem, kako lepo deluje ta podoba butaja, se prepričajte na fotografijah. 

Oglejte si tudi