Logo MojaObčina.si

Tržič

DANES
27°C
15°C
JUTRI
26°C
17°C
Deli
4081

Kultura ima v Tržiču močne korenine

Za ljubiteljsko kulturo v Občini Tržič se ne gre bati. Včeraj je pogodbe o sofinanciranju programov tržiški župan podpisal s predstavniki osemnajstih kulturnih društev in organizacij, ki si bodo skupno razdelili dobrih 72 tisočakov.

Sredstva za redno dejavnost, ki skupaj znašajo 3.940,60 evra bodo društva dobila nakazana na svoje račune v enkratnem znesku do konca meseca marca, ob predhodnem podpisu pogodbe. Sredstva za projekte in obratovalne stroške, v višini 68.163,47 evra, pa po realizaciji ter oddanih poročilih.

»Pred desetletjem, ko smo začeli s tem projektom sofinanciranja društev, smo za   potrebe ljubiteljske kulture razdelili 40 tisočakov, danes več kot 70. Obnovili smo kulturne dvorane in domove ter z boljšimi pogoji za delo pripomogli k večji aktivnosti občanov, vključenih v ljubiteljsko kulturno dejavnost. Podatki kažejo, da je vanjo v Tržiču vključen vsak petnajsti občan,« je po podpisu pogodb povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Veseli, da Občina Tržič še vedno nudi organizacijsko in  finančno podporo ljubiteljski kulturi, kar v današnjih časih ni samo po sebi umevno, so v Zvezi kulturnih organizacij (ZKO), ki jo vodi David Ahačič. »Število v Zvezo kulturnih organizacij vključenih društev raste, približujemo se številki dvajset. Povečuje se tudi članstvo, ki je vse mlajše. V lanskem letu smo sprejeli dve novi društvi, KUD Ampus in Načeta paleta,  ki ju pretežno sestavljajo mladi člani. Ti kažejo  nove metode in umetniške smeri, kar bo popestrilo delo vseh tržiških društev in razširilo zanimanje tržiškega občinstva,« pravi David Ahačič.

ZKO je od Občine Tržič tudi simbolno prevzel ključ Kulturnega centra in bo odslej skrbnik vsebin, ki se bodo dogajale v njem. Obetamo si lahko še večje število kulturnih prireditev in lažjo dostopnost ter uporabo prostorov za uporabnike.

 

Srečanje ob podpisu pogodb o sofinanciranju programov kulture je vsako leto tudi lepa priložnost, da predstavniki društev izmenjajo svoje poglede na delovanje v tržiški ljubiteljski kulturi in predstavijo svoje delo.

Med tistimi, ki so bili v lanskem letu sprejeti v ZKO Tržič je KUD Ampus. Tudi v prihodnje se bodo trudili, da bodo drugačni, posebni in svojo inovativnost razširili na čim več področij. Njihova posebnost je likovna kreativnost na področju izdelave fantazijskih kostumov in rekvizitov. KUD Ampus je podpisan tudi pod tržiškega zmaja, ki stoji na vhodu v mestno jedro Tržiča.

KD Folklorna skupina Karavanke ima za seboj uspešno leto in veliko nastopov. Predsednica Saša Meglič je izpostavila željo po boljšem sodelovanju s tržiškimi osnovnimi šoli.

Osnovno poslanstvo v KD Kruh Križe vidijo v ozaveščanju in izobraževanju. S svojimi dogodki ohranjajo tradicijo na vasi in tako povezujejo krajane.

Mladinsko gledališče Tržič prihodnje leto praznuje 45. letnico delovanja, ki jo bodo zaznamovali z izdajo almanaha. Letos bodo nadaljevali z uprizarjanjem grenko-sladke komedije Damski orkester in gostovali po različnih krajih s komedijo Milijonar.

Štiri leta v tržiški ljubiteljski kulturi deluje KUD Načeta paleta, ki s svojimi idejami in izdelki polepša tržiški vsakdan. Zadnji, občudovanja vredni prispevek, so okraski na mostu nad Tržiško Bistrico, po kateri so na Gregorjevo splavali gregorčki.   

Predsednica Društva upokojencev Tržič Zvonka Pretnar razmišlja v koraku s časom. Predlaga, da bi bilo poslovanje in prijave kulturnih društev na različne razpise, urejeno digitalno. S tem bi prihranili tako na času kot denarju.

Foto klub Tržič si želi razstavnega prostora srednje kategorije, da bi lahko pripravili več manjših razstav. V letošnjem letu si obetajo povezovanje tudi s foto klubi iz tujine.

Med izredno dejavnimi tržiškimi kulturnimi društvi je KD Ignacij Hladnik Tržič, ki prihodnje leto praznuje 40. letnico delovanja. Odzvali se bodo povabilu na gostovanje v New Yorku leta 2019. Sicer pa si želijo  še več povezovanja z ostalimi domačimi društvi. Predsednik Tomaž Meglič je dal še pobudo, da v Kulturnem centru namestijo elektronski sistem za prodajo vstopnic.

KD tržiških likovnikov v tem letu pripravlja štiri razstave. Prva bo 15. maja, že tradicionalno pa 25. junija pripravijo Ex tempore. Prihodnje leto društvo praznuje 10. letnico delovanja.

Da inštrumentalna glasba na državnem nivoju stagnira, ugotavljajo v KD Svarun. Z občinsko pomočjo so doslej kupili opremo za ozvočenje, tudi letos pa si lahko obetamo kitarski nastop na prostem, ki ga pripravijo v KS Bistrica.

Pred desetimi leti je bil ustanovljeno KD Jerbas. Člani se pripravljajo na jubilejni  koncert, s katerim želijo dejavnost še bolj približati občanom. Veliko energije vlagajo tudi v podmladek v društvu.

Poleg omenjenih, so med prejemniki občinskih sredstev z razpisa še KUD Lom pod Storžičem, Pevsko društvo Zupan, KD Pihalni orkester Tržič, KD Zali rovt, KUD Leyli in KD sv. Janez Krstnik Kovor.

 »Kultura je ena od najmočnejših korenin slovenskega naroda, tista, ki nas je ohranila na tem prostoru in tako jo dojemamo tudi v Tržiču. Kulture ne vidimo kot strošek ampak kot  izjemno naložbo,« pravi tržiški župan mag. Borut Sajovic, dr. Metka Knific Zaletelj, direktorica občinske uprave pa dodaja: »V Tržiču imamo nekaj res izjemnih kulturnih prireditev, ki presegajo občinsko raven. Naši kulturniki so odlični ambasadorji Tržiča.«

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi