Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

KARIZMATIČNI HARMONIKAR MARKO HATLAK ŽELI OSTATI SLUGA GLASBI

V Tržiškem muzeju ta petek zvečer pričakujemo izjemno koncertno doživetje, za katerega bo poskrbel karizmatični harmonikar idrijskih korenin, Marko Hatlak. Z njim se, po čarobnem večeru z Darjo Švajger v aprilu, nadaljuje zgodba Glasbenih večerov, ki bo pod okriljem Občine Tržič vse do septembra v Pollakovem salonu ali na grajskem vrtu gostila vrhunsko zasedbo slovenskih pevcev in instrumentalistov.

Marko Hatlak s šaljivo noto ljudem pripoveduje zgodbe o slišanih skladbah in katero od njih začini s petjem. Vse prisotne pritegne v glasbeno interakcijo, da prizorišče za nekaj napevov bije v živih balkanskih ritmih. »Ko sem začel svoje koncertiranje, sem začel s solo koncertom in ga želim kot temeljni nastop mojega delovanja tudi ohraniti. Program se skozi leta širi. Od tango glasbe do klasičnih avtorjev, od balkanskih napevov do lastnih skladb. V Tržiču bom zaigral tudi kakšno sodobno skladbo iz 20. stoletja, ki je na harmoniki nepogrešljiv repertoar.  Na ta način bi rad občinstvu pokazal harmoniko kot zelo širok inštrument melodij, ki zelo lepo  zazvenijo,« napoveduje petkov koncert Marko Hatlak.

Glasbeno znanje je začel pridobivati v domači Idriji, obiskoval Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, potem pa ga je pot za skoraj deset let odpeljala v Nemčijo.  »Nemčija je zelo zaznamovala  moje dojemanje glasbe v smislu spoštovanja vseh zvrsti. Rad bi ostal sluga glasbi, ponižen do te zgodovinske stvari,« je skromen Marko Hatlak iz Idrije, ki sicer ni harmonikarsko okolje kot Gorenjska. Njegova mati prihaja iz vasi nad Idrijo, kjer je bila harmonika glasbilo, ki je širilo veselje. »Ko sem prešel pubertetniška leta in videl, da so to v bistvu majhne orgle in harmoniko spoznal kot zelo  temperamenten inštrument skozi tango, je postala moje življenje.«  

Vabljeni na koncert Marka Hatlaka v petek, 27. maja 2016, ob 20. uri v Pollakov salon Tržiškega muzeja.

 

Za dodatne informacije sta vam na voljo:

Organizacija: Jana Babšek, Tržiški muzej (T 041 622 528, jana.babsek@guest.arnes.si)

Umetniška vodja festivala: Romana Krajnčan (T 041 686 795, info@romanakr.com)

Oglejte si tudi