Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

"Kaj so včasih nosili spodaj?

Razstava spodnjega perila »Kaj so včasih nosili spodaj?« kustosa dr. Bojana Knifica, ki je bila odprta v četrtek, 12. 5. 2016 je privabila mnogo obiskovalcev in medijske pozornosti.
Vsi radovedneži ste imeli možnost, da ste se 26. 5. 2016 podrobneje poučili o zgodovini spodnjega perila na predavanju, ki ga je organizirala Ljudska univerza Tržič v okviru programa Teden vseživljenjskega učenja.

Bogata zbirka fotografij in likovna pričevanja nošenja spodnjega perila ter stari predmeti in šiviljski kotiček z znano tržiško šiviljo Rodarjevo Mici (Marijo Kurnik, ki jo nadomešča Marta Meglič) vas bodo vsekakor navdušili in marsikaj naučili.

 

Z ogledom razstave se boste lahko poučili o tem:

- kako se je spodnje perilo od 12. stoletja pa vse do današnjih dni razvijalo;

- kaj je vse predstavljalo otroško spodnje perilo in kako se je slednje spreminjalo glede na starost otroka ter glede na družbeni položaj njegovih staršev;

- kakšna so bila prva perila deklet in katere ženske so prve v družbi začele nositi spodnje hlače;

- zakaj je bil modrc nekoč vrhnje oblačilo, danes pa je izključno spodnje oblačilo;

- kakšen je bil vpliv vojske na način oblačenja spodnjega perila;

- kako se je spodnje perilo uveljavilo v »narodni noši«;

- kaj so uporabljali, tako ženske kot moški, za oblikovanje svoje postave

 

in še marsikaj drugega.

 

Razstavo o zgodovini oblačenja spodnjega perila si je možno ogledati do konca meseca junija 2016 v Kurnikovi hiši. Ogled je brezplačen. Za obisk pa se je potrebno predhodno najaviti v Tržiškem muzeju, in sicer na telefonsko številko 04/ 53 15 500 ali 031/ 337 311.

 

Vljudno valjeni!


Več o tem si lahko preberete na http://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/kaj-so-vcasih-nosili-spodaj.html  in http://siol.net/trendi/moda-in-lepota/kaj-so-vcasih-nosili-spodaj-preseneceni-boste-video-417257.

Oglejte si tudi