Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

In zgodil se je 2. festival »kamiŠIBAJ V ZAVETJE GORA«

Ko je nekaj mimo, za kar se pripravljaš veliko časa, vložiš v to veliko ustvarjalne energije, je jutro za sklepnim dejanjem občutek, kot da je počil najlepši mehurček. Imel si ga pred seboj, vsega mavričnega, prekrasnega … potem pa puf, je mimo. Ampak k sreči si neskončno bogatejši za izkušnjo in spomin, da je obstajal, da je bil tam, da si v njem lahko užival … In tu, v tem občutju smo zdaj z našim 2. festivalom »kamiŠIBAJ V ZAVETJE GORA«. Vsak doživlja malo drugače, seveda. Kamišibajkarji KUD Podljubelj se zagotovo štejemo med tiste, ki si vse bolj drznemo na stvar gledati s srcem. Hkrati pa je to edini način, ki nas bo peljal naprej, do tretjega, četrtega … festivala, kdo bi vedel.

V petek, 12. maja 2023, je se je v domu krajanov zbralo 14 kamišibajkarjev, od tega 6 otrok, izmed vseh pa nas je bilo iz domačega društva 8, nekaj udeležencev delavnic pa se bo predstavilo drugič. Festival je nekakšen sklepni dogodek prvega od dveh letošnjih kamišibajskih projektov KUD-a Podljubelj. Sploh otroci nas vedno osupnejo s svojo prisrčnostjo, samosvojostjo. Žan je otvoril večer z avtorskim kamišibajem Mogočni vrtinec, ki ima močno sporočilo sploh za naš prostor – gora je bila tista, ki je vasico rešila pred vrtincem … Bravo, prvošolec Žan. Večer se je po pestrem in raznolikem programu, ki ga najdete priloženega spodaj, odvijal kot po maslu, združeval pa je kamišibajkarje z Gorenjske in tudi širše. Vsak kamišibaj, torej predstava ob slikah/ilustracijah, ki jih pripovedovalec vleče iz lesenega namiznega odra - butaja, predstavlja neko vsebino, neizogibno pa hkrati »razgali« samega kamišibajkarja, naš pogled, našo notranjost. In to je tisti čar. Hvala hvala hvala vsem nastopajočim. Piko na i je pritisnila strokovna spremljevalka večera, ga. Silva Karim, državna selektorica za kamišibaj. Po pozornem spremljanju vseh kamišibajev je podala dragocene spodbudne besede v enaki meri prav vsem, najmlajšim in tistim, ki so že prekaljeni pripovedovalci kamišibaja.

Program je povezoval Miha Lindav, Barbara Ahačič Osterman je bila poleg nastopa še tehnična pomoč otrokom pri rokovanju z butaji (lesenimi odri), člani KUD-a so na koncu pomagali, da je stekla tudi pogostitev. Vse se da, če so na kupu pravi ljudje.

Vedno se pri pripravi projekta preštevajo centi, tehta se, kaj je bolj pomembno, kaj manj – kaj je bolj vredno, kaj manj. Mošnjiček, ki ga za ustvarjalni proces nastanka novih kamišibajev hvaležno prejmemo prek občinskega razpisa za kulturne dejavnosti, se hitro prazni. Že zdaj lahko povemo, da za drugo leto načrtujemo podoben projekt, z dvema delavnicama – za otroke in odrasle. Nato pa s sklepnim festivalom, ki pravzaprav ni del projekta, a povezovalni moment za širši, gorenjski prostor, se zgodi prav z njim. Če vas mika, dobrodošli, da se nam pridružite!

Letos smo se vseeno poleg priznanj namenili pripraviti še nekaj darilc za nastopajoče in tudi majceno pozornost – priponke za publiko, ki nas podpira in za katero upamo, da se bo sčasoma še malce namnožila. Da so bile vrečke polne, se moramo zahvaliti tržiški izpostavi JSKD, ki je prispevala knjižna darila. Kljub dogovarjanjem »pet pred uro« se da marsikaj.

Sklenemo lahko, da je bil to večer za zgodbe, uganke, ljudske pravljice, pesmi. Poleg tega pa za bingljanje z nogami, smeh, druženje, Črtotov cviček, Jadro napolitanke, nova poznanstva in besede, ki nam dajo zagon za naprej. Igor in Jelena – pravijo jima tudi ata in mama slovenskega kamišibaja in v čast nam je, da sta z nami – sta pred odhodom ugotovila, da pri nas »brbota«. Kakšen povzetek z eno besedo! Ni mlačno. Niti ne vre – vrenje je lahko nevarno, je preveč. Da lahko brbota, mora biti ravno prav energije, tiste dobre, prijetne! S to besedo se da delati naprej. NAJ BRBOTA!

 

Nastopili so:

Žan Golmajer, Podljubelj – Tržič: Mogočni vrtinec (avtorska)

Neja Golmajer, Podljubelj – Tržič: uganka in Ne! (avtorski)

Eva Lindav, Podljubelj – Tržič: uganka (avtorska)

Ana Lindav, Podljubelj – Tržič: Kako potujejo kokoši (avtorska)

Zoja Žen, Podljubelj – Tržič: Petelinček in kokoška (ljudska)

Krištof Štamcar, Podljubelj – Tržič: Palček na poti (avtorska, v soavtorstvu z Gašperjem Romihom in Markom Megličem)

Darja Mikulandra, Tržič: Lisička je prav zvita zver (ljudska pesem)

Alojzija Murn, Naklo: Tonka in njene živalce (avtorska)

Francka Globočnik, Tržič: Kdaj je najlepše (France Voga)

Jadranka Završnik, Kranj: Špelca, volk in babica (po motivih Rdeče kapice bratov Grimm)

Barbara Ahačič Osterman, Tržič: Vse je čisto res (H. C. Andersen)

Kristina Lindav, Podljubelj – Tržič: Onja in Lavko (avtorska)

Petra Korenjak Marčun, Tržič: Zgodba v zgodbi (po motivih J. Baera)

Alojzija Murn, Naklo: Cesar in kranjska klobasa (po ljudski pripovedi)

Jelena Sitar, Ljubljana: Šuštar je srako klal (ljudska)

Igor Cvetko, Ljubljana: Laž in njen ženin  (po Franu Milčinskem)

Kristina, Miha Lindav: Črte (avtorska, uglasbena)


Mahamo do naslednje priložnosti za druženje!


Zapisali: Kristina Lindav in Barbara Ahačič Osterman

Oglejte si tudi